KRIHBAUM: Nemačka ne koči Srbiju na putu ka EU!

Predsednik odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga kaže da će Srbija morati da ispuni određene uslove koje je u decembru definisao Savet EU kako bi otvorila pretprijemne pregovore za članstvo u EU

  • 1

Predsednik odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga  Ginter Krihbaum, rekao je u intervjuu za "Novosti", da Srbiju u nastojanjima da dobije datum za početak pretprijemnih pregovora za članstvo u EU, na prethodnom samitu evropskih lidera, nije kočila Nemačka, već neke druge zemlje članice.

Krihbaum je rekao da će Srbija morati da ispuni određene uslove koje je u decembru definisao Savet EU kako bi otvorila pretprijemne pregovore za članstvo u EU.

- Jedan od tih uslova je ”vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom”. Kao članovi Bundestaga, mi ne možemo da procenimo da li su ti uslovi ispunjeni. To je razlog zbog kog se oslanjamo na ocenu Evropske komisije koja vrši sveobuhvatnu analizu. U aprilu, Komisija će objaviti izveštaj o napretku Srbije u odnosu na Kosovo. Moraćemo da sačekamo na ovaj dokument, da bismo videli šta će biti sledeći koraci - kaže predsednik odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga.

On kaže i da očekuje da će Nemačka imati veoma dobre razgovore u Berlinu s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade zaduženim za evropske integracije Suzanom Grubješić sa kojima će se susresti u sredu.

- Ovakva vrsta uzajamnih poseta je uvek važna. Zbog toga će i francuski i nemački skupštinski odbori za evropske poslove zajedno i posetiti Beograd u aprilu. S nestrpljenjem iščekujemo naše političke razgovore koji će tamo uslediti - rekao je Krihbaum.

Na pitanje hoće li Srbija morati da potiše deklaraciju o dobrusesedskim odnosima s Kosovom, i da li se očekuje da u jednom trenutku prizna nezavisnost Kosova, Krihbahum kaže da bi takva deklaracija u dogledno vreme svakako pomogla. Kako kaže, obe zemlje će morati da nauče da mirno koegzistiraju i grade zajedničku budućnost u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je istina da je Nemačka najrigoroznija i najzahtevnija, u poređenju s ostalim članicama EU, kada je reč o evropskim integracijama Srbije, predsednik odbora za evropske poslove Bundestaga kaže da taj utisak nije ispravan.

- Otvaranje pretprijemnih pregovora na nedavnom evropskom samitu nije blokirala Nemačka, već su to učinile druge zemlje. U Bundestagu imamo konsenzus političkih partija o evropskoj budućnosti za Srbiju. Tačno je da Nemačka, kao i svaka druga zemlja članica EU, insistira na reformama u Srbiji. Ali, veoma je važno prisetiti se da ove reforme Srbija ne treba da ostvari zbog EU ili Nemačke - rekao je Krihbahum.

(M. B. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA