VUČIĆ: Niko nije tražio priznanje Kosova

Prvi potpredsednik Vlade izjavio je večeras u Berlinu da niko od sagovornika iz nemačke administracije nije tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova

  • 7

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Berlinu da niko od sagovornika iz nemačke administracije nije tražio priznanje nezavisnosti Kosova, i dodao da će narednih mesec i po dana biti ključni za Srbiju.

On je, odgovarajući na pitanja učesnika konferencije "Balkan i budućnost Evrope - Uloga Srbije", koju su organizovali Fondacija Robert Boš, Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost, rekao da današnji razgovori u Berlinu nisu bili nimalo laki.

- Ne krijemo mi svoje poštovanje prema nemačkim domaćinima i značaj koji Nemačka ima, kao i da želimo da budemo partneri u budućnosti. Znamo da to ne nosi samo lake i lepe stvari, ekonomsku i socijalnu pomoć, već ispunjavanje teških obaveza i donošenje nepopularnih odluka. Kao što ste videli do sada, mi smo spremni za to - naglasio je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije uveren je da će Srbija moći da ispuni najveći deo zahteva, ali i da su nemački sagovornici primetili veliki napredak koji je Srbija napravila.

- Narednih mesec ili mesec i po biće ključni za Srbiju. Dijalog Beograda i Prištine će se nastaviti 4. marta i uveren sam da će se rešavati i neke ključne stvari kojih nema u izveštaju Evropske komisije. Važno je da što obećamo i ispunimo - poručio je Vučić, i podsetio da je prošli put kad je bio u Berlinu obećao da će pred lice pravde biti izvedeni napadači na nemačke vojnike, što je učinjeno. Danas, zbog toga, sagovornici imaju veće poverenje da ćemo uraditi to što obećamo. I u Bundestagu, gde je ranije bilo manje razumevanja, danas ga je bilo više - preneo je Vučić, i precizirao da se razgovaralo najviše o tri pitanja − dijalogu Beograda i Prištine i implementaciji svega što je dogovoreno, o internim reforomama u Srbiji i o boljem okviru za biznis u Srbiji i poboljšanju ekonomske saradnje.

Najvažnije pitanje, kako je naveo, bilo je oko implementacije sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kao i pitanje paralelnih struktura na severu Kosova, te alternativnih puteva.

- Odgovorio sam na sva pitanja. Mislim da ćemo napraviti značajan napredak u bliskoj budućnosti oko nekih pitanja - istakao je Vučić, i izrazio uverenje da će, ako Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a učiniće, kako je rekao, najbolje da do toga dođe, biti stvoreni bolji uslovi i za ulaganje.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    20. februar 2013 | 22:17

    Vi ćete kao primer i u inat zapadu priznati Kosovo i Metohiju.

  • русија

    21. februar 2013 | 00:32

    па шта има да вам говоре кад се то подразумева ! љигавци једни

  • nostradamus

    21. februar 2013 | 00:10

    Pa vi znate da treba priznati Kosovo inace nista od EU,zasto oni moraju da ti kazu..mlad si ti da vodis politiku ne znas citati izmedju redova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA