ĐILAS: Izbori će biti na jesen

Predsednik DS kaže da za Srbiju nema boljeg puta od evropskog, kao i da će DS podržavati sve proevropske zakone. Đilas, pak, ocenjuje da će se vanredni izbori održati ove godine

  • 24

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas u intervjuu za Fonet najavio je da će DS 17. marta usvojiti plan nacionalnog oporavka Srbije, ali je za jesen predvideo vanredne izbore.

Đilas smatra da je napredak evropskih integracija posledica spremnosti Vlade Srbije da na Kosovu prihvati stvari koje nisu prihvatili Boris Tadić i bivša vlast.

Uprkos tome što je građanima dosta priče o "štapu i šargarepi", Đilas garantuje da nema boljeg puta od evropskog i najavljuje da će DS biti konstruktivna opozicija i podržavati proevropske zakone.

On, međutim, misli da će ove godine biti vanrednih izbora, verovatno na jesen, jer smatra da je svima jasno da ova vlada ne funkcioniše.

Ako se ostavi po strani borba protiv kriminala i korupcije, Đilas kaže da ne vidi čime bi Vlada Srbije mogla da se pohvali, pogotovo što su ekonomski pokazatelji gori nego u vreme Vlade čiju je okosnicu činila DS.

Predsednik DS-a ne tvrdi da je sve to posledica rada ove Vlade, imajući u vidu devedesete godine, ali poziva građane da pogledaju u svoj džep i procene šta danas mogu da kupe novcem koji imaju i šta su mogli da kupe pre pola godine.

Đilas je zato najavio da će na izborima tražiti od građana podršku da sa timom ljudi u celoj Srbiji uradi ono što su uradili Pajtić i on u Beogradu i Vojvodini.

Neće biti koalicije

Upitan o eventualnoj velikoj koaliciji, Đilas je odgovorio da za to ne vidi nikakvu mogućnost.

- Ne želim da sedim u Vladi u kojoj, kada Beograd odluči da finansira drugi pokušaj vantelesne oplodnje parovima koji su dobili dete u prvom pokušaju VTO, dva meseca čeka saglasnost Ministarstva zdravlja - precizirao je Đilas.

Komentarišući sadašnju Vladu, Đilas je upitao zašto Aleksandar Vučić vodi Milicu Delević u Berlin?

- Koga će da povede, onog iz Kolubare, iz pečenjare? Sašu Mirkovića, Bašanovića, Vladu Cvijana, koji Saši Draginu, po rečima njegove supruge, nudi izlazak iz pritvora ako optuži premijera Srbije ili Vojvodine - upitao je Đilas.

Prema oceni Đilasa, DS ne ruši Vladu, niti stvara afere u medijima, već se bavi svojim programom, idejama i pokušajima da opet stekne poverenje građana.

- Demokratska stranka neće populizmom juriti rejting i broj glasača, već će uvek govoriti istinu - istakao je Đilas, koji veruje da će istina na kraju pobediti.

Ekonomija je najvažnija

Đilas je najavio da će 17. marta biti održana Programska skupština DS, na kojoj će biti usvojen dugoročni plan nacionalnog oporavka Srbije, jer smatra da je ekonomija najvažnija.

Posle nedavnog Otvorenog pisma u kojem je izašao sa grubim nacrtom mera za koje smatra da su osnova ekonomskih promena, Đilas napominje i da će DS sledeće nedelje izneti nacrt plana po oblastima, otvoren za javnu raspravu.

Ističući da DS ima veliku odgovornost prema zemlji, Đilas je objasnio da Otvoreno pismo nije rezultat prevelike teorije, ali jeste ozbiljne prakse koju je on imao u privredi i vodeći Beograd i njegov budžet.

- Ja znam zašto je važna infarstruktura, jer smo mi u Beogradu u roku izgradili dva mosta, 37 obdaništa, šest škola i to je pomoglo beogardskoj privredi da preživi. A Srbija danas ima tri minsitra infrastrukture: Mrkonjića, Ilica, Kalanovićku, i svi grade koridore, a koridora nigde. Pa kada premijer treba da se slika na nekom gardilištu nema gde nego ide na kineski most koji gradimo u Beogradu - kaže Đilas.

Što se tiče stranačkih odnosa, Đilas kaže da nije tražio od Glavnog odbora glasanje o njegovom stavu da ministri DS iz prethodne Vlade Srbije vrate poslaničke mandate, ali je, kako kaže, dozvolio izjašnjavanje, pošto se ta priča povela u medijima.

- Sada imate odluku koja mora da se sprovede, nije bitno šta ko o njoj misli - precizirao je Đilas i naglasio da je "svako ko neće da je sprovede - sam sebe isključio".

On kaže da stranka po zakonu nema pravo da oduzme mandat poslaniku, ali sme da mu kaže da "ne može u ime stranke da govori u parlamentu".

- Valjda stranka ima pravo da kaže Vuku Jeremiću - ti nas ne možeš da predstavljaš u parlamentu - rekao je Đilas, koji smatra da je već skandal, sam po sebi, to što je on poslanik, a uopšte nije u Srbiji.

On smatra da bi bilo neverovatno da Ustavni sud Srbije, na osnovu Jeremićeve inicijative, raspravlja o odluci stranačkog organa.

Prema Đilasovim rečima, u slučaju Dušana Petrovića nije tajna da on već duže vreme pravi svoju stranku i da je čekao način kako će da ispadne žrtva DS-a, jer ga "onaj diktator Đilas izbacuje iz stranke".

- Nemam nikakav problem sa Petrovićem - rekao je Đilas, ali je dodao da su njihove filozofije potpuno različite.

(M. B. / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rista

    24. februar 2013 | 21:21

    Da nećete opet na vlast možda!? Ološu jedan, da te bude sramota!

  • NL

    24. februar 2013 | 22:21

    Gospodine Djilas, Vi imate mnogo, mnogo fantazija i Vi mnogo sanjate, opustitese, razvedrite glavu, uskoro cete na SUD treba da dokzete poreklo vase imovine i kako ja DS pokrala i osiromasila Srbiju, to gradjane interesuje, a ne Izbori. Vi cete Nove Izbore posmatrati iza resetaka, ako pravde ima, kao i jos par osoba iz DS.... Amin....

  • gane

    24. februar 2013 | 19:54

    I ako budu..izgubices....izblamirali ste se..pokrali...I da ne pricamo dalje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA