KACIN: Istorijski sporazum o severu Kosova nadohvat ruke

Izvestilac Evropskog parlamenta smatra da će postizanje sporazuma između Dačića i Tačija značajno doprineti da Srbija dobije datum za početak pregovora o učlanjenju u EU

  • 2

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da se istorijski sporazum o severu Kosova može postići u naredne dve runde razgovora između premijera Kosova i Srbije.

U izjavi za italijansku agenciju Nova, kako prenosi prištinski dnevnik "Ekspres", Kacin je rekao da to može doprineti da Srbija dobije datum za početak pregovora o učlanjenju u Evropsku uniju.

Kacin ocenjuje da je Srbija učinila mnogo za ostvarivanje kriterijuma za dobijanje datuma i da je on, nezavisno od ozbiljnih sumnji Nemačke, optimista da Srbije može dobiti datum.

- Suštinski uslov je normalizacija odnosa sa Prištinom, gde smo videli dosta napretka. Ubeđen sam da će Evropska komisija, znači i Nemačka, to ceniti - rekao je Kacin.

On smatra da je pitanje severa osetljivo pitanje i niko ne može očekivati da se to može rešiti jednim sastankom.

- Veoma je značajno da se Priština složila o zajednici srpskih opština. Nadam se da će premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić, postići sveobuhvatno rešenje za sever tokom naredne dve runde. Sporazum im je pred rukama i verujem da će Tači i Dačić to iskoristiti - kazao je Kacin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    27. februar 2013 | 12:28

    Nikada EU nece dozvoliti da Srbija postane njen clan, cak i kada bi na referendumu mi to i pokazali da zelimo (u sta sumnjam). Ne potpisujte nista vise sa Siptarima!

  • Era

    27. februar 2013 | 13:36

    Koj cemo mi moj u EU ??...Ja to stvarno ne razumem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA