NENADIĆ: U Vladi od 162 "postavljena lica" 148 bez konkursa

Nova vlada je, kako je rekao direktor Transparentnosti Srbija, nastavila sa praksom prethodnih, a koja je trebalo da bude prekinuta još krajem 2010. godine

  • 0

Aktuelna vlada Srbije od početka mandata imenovala je ukupno 162 državna službenika na položaju, od kojih je 148 postavljeno bez konkursa, izjavio je danas programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Nenadić je rekao i da je aktuelna vlada, prema podacima koje je Tranaprentnost uspela da sakupi, od formiranja raspisala samo 12 konkursa za "postavljena lica", što su najviše državne funkcije ispod ministara i zamenika, a da je 148 osoba imenovano na osnovu člana 179 Zakona o državnim službenicima, čija primena je trebalo da prestane još početkom 2011. godine.

On je objasnio da je tim Zakonom iz 2005. godine propisano da državni službenici na položaju moraju da prođu konkurse, a kao rok za prekid sa starom praksom bio je određen 31. decembar 2010. godine. Tada je, prema slovu Zakona, svim zatečenim službenicima koji su imenovani bez konkursa morala da prestane dužnost, a zatim da novi budu izbarani na osnovu konkursa.

- Međutim, danas se i dalje upotrebljava član 179, kojim je predviđeno da se nakon razrešenja službenika postavljenog bez konkursa imenuje novi, takođe bez konkursa, ali je ta mogućnost trebalo da važi samo u periodu od donošenja zakona do 31. decembra 2010 godine - objasnio je Nenadić.

Taj član, naglasio je on, imao je značaja i bilo je razloga da se koristi sve dok nisu svi konkursi okončani i trebalo je, kako kaže, da ode u istoriju nakon 2010. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA