POSLANICI APELUJU: Nedovoljno smo informisani o pregovorima o Kosovu

Poslanica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da se srpska javnost više informiše od pisanja "Koha ditore", nego iz rasprave u Skupštini Srbije, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da sve što je u vezi sa Kosovom mora biti transparentno kako bi se suzio prostor za spekulacije

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije jednodušni su u oceni da je neophodno da Parlament i Odbor za Kosovo i Metohiju budu bolje informisani o pregovorima Beograda i Prištine kako bi se suzio prostor za spekulacije, a "građani imali uvid u ono što se dešava u Briselu".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da nastavak pregovora Beograda i Prištine početkom marta neće dovesti do ukidanja institucija Srbije, ukoliko se pregovarači budu držali Rezolucije i platforme, dok opozicija navodi da pregovori idu u pravcu formiranja srpske autonomoie u okviru Kosova, kao i ukidanju institucija i formiranju novih, sa drugačijim ovlašćenjima.

Drecun je rekao da sve što je u vezi sa Kosovom mora biti transparentno kako bi se suzio prostor za spekulacije i napomenuo da je parlament Rezolucijom o Kosovu obavezao vladu da redovno obaveštava Skupštinu Srbije o toku dijaloga.

- Nema razloga za skrivanje, i javnost i Srbi sa Kosova i Metohije moraju biti upoznati sa onim što se dogovara u Briselu - rekao je on.

Na pitanje zašto do sada nije zakazao sednicu skupštinskog Odbora za Kosovo, Drecun je odgovorio da će to učiniti "kada neko iz izvršne vlasti bude smatrao za shodno da se obrati Odboru" i dodao da je to više pitanje za premijera Srbije Ivicu Dačića nego za njega. On je naveo i da će verovatno sledeće sedmice biti održana sednica tog tela na kojoj će biti reči o izveštaju vladine Kancelarije za Kosovo.

Upitan šta očekuje od naredne runde dijaloga, Drecun je rekao da je očigledna namera Prištine da dovede do gašenja institucija Srbije na Kosovu i Metohiji bez kojih Srbi ne bi mogli da opstanu.

- Ako se naši pregovarači budu držali Rezolucije i Platforme, a verujem da hoće, mislim da Priština neće moći da postigne takvo rešenje - rekao je Drecun.

On se osvruo i na predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje načina trošenja sredstava na Kosovu, i naglasio da je SNS zainteresovana da se utvrdi da li su sredstva nenamenski trošena, bez bilo kakvog prejudiciranja. Drecun je rekao da je očekivao da će šef poslanika DS Borislav Stefanović, koji je to predložio, i zvanično podneti zahtev za formiranje odbora, ali kako se to nije desilo, sam je to predložio.

Ukazavši da javnost nije dovoljno informisana o pregovorima u Briselu, Stefanović je rekao da ta činjenica govori da vladi i njenom premijeru Ivici Dačiću nije stalo do transparentnosti.

- Premijer Dačić i ova vlada jasno pokazuju da im baš nije previše stalo, jer se nisu pojavili pred poslanicima kako bi građanima dali uvid u to o čemu se pregovara, šta su problemi, koja su uopšte pitanja koja se pokreću u Briselu - rekao je Stefanović.

On je dodao da je pregovarački tim, koji je on vodio, više od 20 puta bio u skupštini, u plenumu i na Odboru za Kosovo i Metohiju. Stefanović, takođe, tvrdi da građani Srbije nikada manje nisu znali o tome šta se pregovara sa Prištinom nego što je to danas, ali da mu se, takođe, čini da ne postoji ni preveliko interesovanje za taj proces.

Prema njegovim rečima, oni koji su kritikovali njega i njegov pregovarački tim u prethodnom periodu za netransparentnost i za skrivanje stvari od javnosti Srbije, "sada rade 20 puta gore stvari i to je loše , jer je javni interes interes države Srbije". Na pitanja u kom će pravcu dalje ići pregovori, Stefanović je rekao da očekuje da se oni kreću u pravcu formiranja zajednice opština ili srpske autonomije u okviru Kosova.

Meni nije jasno ko njih vuče za jezik da govore takve stvari i na taj način pomažu Prištinu u pregovaračkom procesu, ali to pokazuje neutemeljenost i neadekvatan pristup pregovaračkom procesu onih koji su u predizbornoj kampanji tvrdili da bi imali rešenje za pet dana, da su na valsti. To se, na žalost građana, posebno na Kosovu , pokazalo kao neistina - dodao je Stefanović, ali i naglasio da je loše prejudicirati da li su to institucije u okviru Kosova ili institucije u okviru Srbije.

Poslanik LDP Bojan Ðurić slaže se sa Stefanovićem da parlament nije dovoljno informisan o toku pregovora Beograda i Prištine.

- U ovom trenutku imamo i neku vrstu kršenja odredaba Rezolucije i Platforme, uz ponižavajuća objašnjenja predsednika Odbora za osovo i Meothiju da će premijer doći ukoliko nađe vremena i ukoliko takvu obavezu može da ubaci u svoj prenatrpani raspored - rekao je Ðurić.

Đurić je uveren da bi neke teške odluke koje predstoje imale veće šanse za dugotrajan uspeh ukoliko bi se o njima otvoreno razgovaralo u nadležnom odboru i na plenarnoj sednici.

- Pošto se to ne dešava, mislimo da će posledice biti loše i teške, da će nekakav dogovor u Briselu biti sklopljen, da će biti posledica štapa i šargarepe Evropske unije i međunarodnih igrača, a da se u Srbiji i na Kosovu, u odnosu Srba i Alabanaca zapravo ništa neće promeniti - rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, ti narodi ostaće polugladni, ugroženi, večito u rovovima u kojima se već nalaze, sanjajući i jedni i drugi neku novi priliku za istorijski revanš ili za izravnavanje računa u nekom novom ratu.

- Tako organizavani pregovori, politički ili mirovni, nemaju izgleda za dugoročan uspeh, a sve koristi koje će Srbija ili Kosovo u međuvremenu dobiti dobijanjem datuma za početak pregovora za Srbiju ili SSP za Kosovo ne mogu da pokriju negativnu činjenicu po oba naroda - dodao je Ðurić.

Na pitanje šta može da se očekuje u narednoj rundi pregovora, Ðurić je odgovorio da bi očekivani ishod bio da političke instucije budu u realnom životu ukinute, zatim sprovedeni izbori po kosovskom pravnom poretku, kako bi te institucije nastavile da rade u tom kapacitetu.

On takođe smatra da je drugo važno pitanje koja bi ovlašćenja ti organi mogli da imaju, a prilično je jasno da ne mogu da imaju sva ovlašćenja predložena u Rezolluciji ili Platormi koja je usvojena u Skupštini Srbije.

- To će biti i najteža tačka pregovora u ovom momentu - uveren je Ðurić.

I DSS smatra da Skupština Srbije nije dovoljno obaveštana o dešavanjima u Briselu iako je Rezolucijom predviđeno da se o toku dijaloga republički parlament mora informisati. Poslanica te stranke Sanda Rašković Ivić kaže da se srpska javnost više informiše od pisanja "Koha ditore", nego iz rasprave u Skupštini Srbije.

Na pitanje šta očekuje od naredne runde dijaloga Rašković Ivić je odgovorila da, ukoliko se nastavi dosadašnji trend, može se samo očekivati da posle sledeće runde "Srbije bude još manje na Kosovu".

- Posle svake nove runde pregovora Srbije je sve manje na Kosovu i Metohiji - ocenila je Rašković Ivić.

U poslaničkog grupi PUPS podsećaju da je skupština 11. januara usvojila Rezoluciju i Platformu o Kosovu i da predsednik Republike, premijer i vlada obavljaju svoj deo posala u skladu sa tim dokumentima. Poslanik PUPS Momo Čolaković smatra da za mesec i po dana, koliko je prošlo od usvajanja tih dokumenata, nije bilo ni potrebe da predsetavnici državnog vrha obaveštavaju skupštinu o tome.

On se nada da će u okviru rokova postavljenih u Rezoluciji i Platformi, a to je tromesečno, vlada, premijer i predsednik, pripremiti informaciju o kojoj će se zatim izjasniti skupština.

- Prema onome kako sada stvari stoje, očekujem da će doći do ustupaka sa obe strane i do dogovora. Da li će biti ukinute jedne institucije a formirane nove, to je stvar dogovora - rekao je Čolaković.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA