MOGUĆE JE: Srbin u kosovskoj delegaciji na pregovorima sa Beogradom

- U ovoj rundi dijaloga pridružiću se kosovskom premijeru. Tema će biti sever Kosova, odnosno utvrđivanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova - kaže zamenik kosovskog premijera

  • 20

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović potvrdio je da će biti član prištinske delegacije prilikom razgovora sa predstavnicima Beograda koji će se u ponedeljak održati u Briselu.

- U ovoj rundi dijaloga pridružiću se kosovskom premijeru Hašimu Tačiju. Tema će biti sever Kosova, odnosno utvrđivanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova -  rekao je Petrović za "Glas Amerike".

Na konstataciju da je ovo prvi put da je u prištinsku delegaciju uključen i Srbin iz kosovskih institucija, on je rekao da je poznato da su srpski predstavnici u kosovskoj vlasti snažno podržali početak procesa dijaloga, a "još snažnije podržavali njegov tok".

- Naša uloga je veoma važna i mi smo na neposredan način bili učesnici ovog procesa, a sada je prvi put da smo i na posredan način uključeni u taj proces, i to je jako važno pre svega za srpsku zajednicu, ali takođe i za taj proces. Takođe, najvažnije je da se ti dogovori implementiraju na terenu - naglasio je Petrović.

On je dodao da je važno i što mogu da iz prve ruke budu upoznati o onome što se dešava u Briselu.

- Jako je važno da Srbi, pogotovo oni koji žive južno od Ibra, ne budu na bilo koji način oštećeni dogovorima koji će se desiti u Briselu - istakao je on.

Petrović ne misli da je dijalog u krizi, već smatra da se došlo do situacije da neke dogovore treba sprovesti, za šta je, kako je ocenio, neophodno učešće ne samo dva premijera nego i drugih politički relevantnih faktora kako domaćih tako i međunarodnih. On je rekao da očekuje da će svi prepoznati svoju ulogu i svoju obavezu, jer je reč o procesu koji, kako je rekao, ima za potrebu poboljšanje života ne samo naše već i budućih generacija na ovom prostoru.

Na pitanje da li će se uskoro sastati sa predstavnicima vlasti u Beogradu negde van Brisela Petrović je rekao da se radi na realizaciji tog susreta i da ne postoji tačan datum kad će se to dogovoriti, ali da je siguran da će to biti veoma brzo.

- Činjenica je da smo se mi sretali sa mnogo funkcionera i političara iz Srbije, ali su to bili neformalni susreti. Imam informaciju da na organiovanju tog zvaničnog susreta u Beogradu rade naši parteneri i prijatelji iz Brisela i svestan sam činjenice da nije potrebna neka posebna urgencija za jedan takav susret, jer mislim da je to više nego neophodno - zaključio je on.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    2. mart 2013 | 21:41

    Na kojem ce jeziku ovaj janicar da "pregovara"?

  • nenad mirkovic

    2. mart 2013 | 22:11

    turcin do clanaka poturica do kolena...

  • lipa

    2. mart 2013 | 22:56

    strasnoooo... pravi srbi se ne bi prodali ni za miloon evra... OVOM SiPTARU BI TREBALI PASOS UZETI STO PRE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA