DRŽAVNI VRH SASTANČI: Tri scenarija za Kosovo

Sastanku će prisustvovati Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Marko Ðurić i Aleksandar Vulin

  • 5

Državni vrh sastaće se danas popodne, drugi put za tri dana, dan uoči šeste runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Pored premijera Dačića, u Brisel će otputovati i Ðurić i Vulin.

Prema saznjanima "Blica", moguća su tri scenarija za Kosovo. Opcije su: (1) da se do kraja insistira na formiranju zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima, (2) ukoliko to ne uspe, da se krene na ispunjavanje uslova EU iz decembra ili (3) da vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda.

Premijer je prethodnih dana rekao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi i da se nikakav novi dogovor i sporazum ne naziru. On je precizirao da postoji dubok i težak problem, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

- Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme -  rekao je Dačić, i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    3. mart 2013 | 10:33

    Glasam za i konstatujem: Datum pregovora je previsoka cena za ono sto se od Beograda trazi.

  • dragan

    3. mart 2013 | 13:18

    Dosta je bilo ponižavanja SRBA i SRBIJE.I ovo što je prihvaćeno ponižavajuće je.Ne treba ni ići u Brisel,nego prekinuti pregovore i početiti pripreme da KOSMET kad tad vratimo pod puni suverenitet Srbije.Pregovorima to sigurno nećemo postići.

  • vladimir1

    3. mart 2013 | 11:25

    Broj 3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA