Za 63 odsto građana Kosovo je već nezavisno

Sudeći po istraživanjima čak 63 odsto građana Srbije misli da je Kosovo nezavisno i da Beogradu ne preostaje ništa drugo nego da se bori za što bolji položaj Srba na jugu

  • 13

Prema istraživanju koje su uradili "Ipsos stratedžik marketing" i B92 čak 63 odsto građana Srbije misli da je Kosovo faktički nezavisno i da Beograd može da se bori jedino za što bolji položaj Srba.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.003 građanina Srbije koji su davali svoja mišljenja o tome - kako smo do sada pregovarali o Kosovu, da li bi to neko mogao bolje da vodi pregovore i kakva je uloga Evropske unije u briselskim razgovorima.

Jedno od prvih pitanja bilo je "kako ocenjujete učinak glavnog pregovarača Ivice Dačića?"

Da premijer pregovara dobro, misli 61 odsto građana Srbije. Da to čini loše misli znatno manje, 21 odsto građana, dok odgovor nema 18 odsto građana Srbije. S druge strane, na pitanje da li Srbija ima boljeg pregovarača odričan odgovor je dalo 54% ispitanika. Svaki četvrti sugrađanin uveren je da postoji čovek koji bi bolje pregovarao od Dačića, dok odgovor ne zna 20% građana Srbije.

Ona četvrtina građana koji bi Ivicu Dačića zamenili nekim drugim, bili su upitani "ko bi bolje razgovarao sa Hašimom Tačijem?".

Čak 35 odsto njih misli da bi to bio Dačićev prvi zamenik u Vladi Aleksandar Vučić. Iza njega su ljudi koji su se već susretali sa Hašimom Tačijem i to na Bečkim pregovorima pre sedam godina - po sedam odsto veruje u Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, kao najbolje čuvare srpskih interesa.

Na pitanje koja vlada bolje pregovara - prethodna Cvetkovićeva, u čije ime je Borislav Stefanović tehnički razgovarao, ili Dačićeva vlada, 58 odsto građana Srbije misli da Dačićeva vlada bolje štiti interese Srbije, a samo 13 odsto smatra da je to bolje činio Cvetkovićev kabinet.

Nije malo onih koji misle da su obe vlade neuspešne - to kaže svaki peti građanin Srbije ili njih 19 odsto.

Na pitanje da li je Evropska unija neutralna u razgovorima Beograda i Prištine, više od tri četvrtine građana Srbije, njih 78 odsto jasno kaže da nije, dok da jeste, misli tek 16 odsto građana, a odgovor ne zna šest odsto njih.

One koji misle da Evropa nije neutralna, upitani su - na čijoj je onda strani.

Tako čak 86% njih smatra da je Brisel na strani Kosova, 6% misli da zastupa svoje interese, dok da je na strani Srbije misli samo 3% onih koji Evropu ne vide kao neutralnu.

Postavljeno je i pitanje na koje i mnogi političari izbegavaju da odgovore i tvrde da te dileme uopšte nema i da je, bar za sada, niko pred Srbiju tako jasno ne postavlja - šta nam je bliže, Kosovo u Srbiji ili ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Čak 63 odsto građana misli da je Kosovo faktički nezavisna država i da je Srbiji jedino preostalo da se izbori za što je moguće bolji položaj Srba. Da Kosovo nije nezavisno misli svega jedna trećina građana ili 32 odsto, dok odgovor ne zna pet odsto njih.

Na pitanje šta biraju - ulazak Srbije u Evropsku uniju ili potpuno vraćanje Kosova u sastav Srbije, 65 odsto građana bira Kosovo pre Evrope.

Ulazak u Evropsku uniju prioritet je za 28 odsto građana, dok je neodlučno sedam odsto građana.

(M. B. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja

    4. mart 2013 | 20:41

    Nije nezavisno, nego okupirano posle NATO agresije. To je velika razlika. Ako nemas kontrolu nad jednim delom svoje teritorije, a ne mozes ga silom povratiti jer ima druga jaca od tebe vojska sila - to je okupacija.

  • Chicago

    4. mart 2013 | 20:02

    Samo budala moze da se odrekne svoje zemlje zarad neke eu

  • Nislija

    4. mart 2013 | 20:12

    Kako da ne. Nista lakse od upravljanja brojkama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA