GOTOVA ŠESTA RUNDA: Bez dogovora u Briselu

Za Tačija i dalje neprihvatljivo da zajednaca srpskih opština ima izvršnu vlast kako to predlaže Beograd. Dačić kaže da sem načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nema značajnog napretka

  • 0

U Briselu je danas završen trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Nema dogovora, a nova runda je najavljena za 20. mart.

Sastanak je počeo oko 14 časova i trajao je dva sata. Tači je nakon sastanka rekao da dogovor nije postignut i da je za Prištinu neprihvatljivo da zajednaca srpskih opština ima izvršnu vlast kako to predlaže Beograd.

- Naravno da se razgovaralo i o asocijaciji opština sa srpskom većinom, uvek prema kosovskim zakonima ali nikako i ni pod kojim okolnostima sa zakonodavnim ili izvršnim ovlašćenjima, ili kao Ahtisari plus. Sve će zauvek ostati u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima - rekao je Tači.

On je kazao da je postignuta verbalna saglasnost za rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura Srbije i o funkcionisanju pravosudnog sistema prema zakonima Kosova i na severu zemlje.

- Od danas mogu reći da sam optimista kad je reč o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ostvarujući agendu koju imamo pred nama predvođeni Evropskom unijom i uz podršku SAD - rekao je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je nakon šeste runde dijaloga sa kosovskim premijerom da dogovor nije postignut. On je istovremeno demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

Nakon razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu Dačić je rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka.

- Razmenili smo mišljenja, ali su ostale razlike u vezi sa karakterom zajednice opština - izjavio je Dačić, ponavljajući da Beograd nastavlja da insistira da ta zajednica ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

Svestan da je rok koji je postavljen za postizanje dogovora kratak, Dačić je ipak istakao da zbog toga neće biti odluka koje bi išle na štetu srpskih nacionalnih interesa ili zakona i Ustava Srbije.

- Evropska unija nam je važna, ali nećemo odstupiti od temeljnih principa na kojima počiva naš predlog za pravedno rešenje na Kosovu - rekao je premijer Srbije.

Pre trojnog sastanka, Eštonova odvojeno sastala s Tačijem i Dačićem. Za zajednicu srpskih opština na Kosovu Beograd je tražio da ima izvršna ovlašćenja, što je Priština odlučno odbijala.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je dijalog Beograda i Prištine ušao u ključnu fazu i da je u interesu obe strane da dođe do kompromisa.

- Vremena nema mnogo, to znamo i mi i premijeri. Dijalog je u kjučnoj fazi koja je još u toku, a mi radimo na ostvarivanju napretka - izjavila je ona uoči početka trilateralnog susreta Ivice Dačić i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom u Briselu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA