MRKIĆ-JOSIPOVIĆ: Rešavanje otvorenih pitanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić susreo se sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem u Zagrebu gde su razgovarali o stanju bilateralnih odnosa dve zemlje. Mrkić se tokom dana sastao i sa šeficom hrvatske diplomatije, kao i sa predsednikom hrvatskog parlamenta

  • 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem. Oni su su razgovarali o stanju bilateralnih odnosa dve zemlje, pre svega o potrebi rešavanja otvorenih pitanja.

Predsednik Hrvatske je nakon sastanka sa Mrkićem ocenio da bi rešavanje pitanja nestalih osoba pomoglo stvaranju atmosfere poverenja između Srbije i Hrvatske. Josipović je rekao da bi to otvorilo mogućnost za svojevrsnu prekretnicu u odnosima na najvišim nivoima.

Pored pitanja nestalih osoba, Josipović je, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta, istakao potrebu rešavanja pitanja izbeglica u skladu sa Sarajevskom deklaracijom, i pitanje odgovornosti za ratne zločine koje je potrebno depolitizovati, uključujući i kroz saradnju u regionu.

Pozdravljeni su "intenzivni kontakti i dobra saradnja među vladama dve države, uključujući i današnji dogovor ministara spoljnih poslova o mehanizmu za rešavanje svih otvorenih pitanja".

Josipović je ponovio da Hrvatska podržava prijem svih država regiona u Evropsku uniju, ističe se u saopštenju.

MRKIĆ-PUSIĆEVA: DOĆI ĆEMO DO RAZGOVORA O TUŽBI

Ivan Mrkić u Zagrebu se susreo i sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić sa kojom je dogovorio formiranje zajedničke Mešovite komisije koja će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja dveju država.

Oni su najavili redovne ministarske susrete na svakih šest meseci i poručili i da će pitanje međusobnih tužbi za genocid doći na red.

Po rečima hrvatske ministarke za evropske i inostrane poslove, "stvari imaju svoj redosled" i potrebno je prvo rešiti pitanje nestalih, procesuiranje ratnih zločina - na kojima se već radi. Ivan Mrkić rekao je da "hodamo ka tački da odustanemo od tužbi".

Nakon razgovora sa Vesnom Pusić, Mrkić je posetio hrvatski Sabor, gde ga je primio predsednik hrvatskog parlamenta Josip Leko.

LEKO: DA DVE DRŽAVE IZGRADE ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST U EU

- Srbija je odlučna da reši otvorena pitanja s Hrvatskom da budući naraštaji ne bi nosili teret prošlosti - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić u razgovoru s predsednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom.

Kako je saopštio Sabor, Mrkić je rekao da je Vlada Srbije u potpunosti okrenuta budućnosti.

Takođe Mrkić je čestitao Hrvatskoj predstojeći ulazak u Evropsku uniju i dodao da i Srbija želi da ide istim putem.

Predsednik Sabora Josip Leko je istakao da je cilj Hrvatske da "dve države izgrade zajedničku i bolju budućnost u Evropskoj uniji" i izrazio spremnost Hrvatske da iskustvom pomogne Srbiji i drugim susedima na tom putu.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA