LAJČAK: Članstvo u EU nije poklon niti humanitarna pomoć

- Prilikom posete Balkanu uvek kažem da cilj vašeg članstva nije samo da ćete biti ojačani, već i da i vi vašim članstvom ojačate EU - rekao je ministar inostranih poslova Slovačke

  • 1

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da je širenje EU pre svega na jugoistočnu Evropu obostrana obaveza i ističe da nove članice, međutim, ne bi trebalo u Uniju da "uvezu" probleme.

- Šta znači širenje EU? To nije ništa drugo nego prijem članica, koje su na to u potpunosti pripremljene. Moramo zemljama, koje se za to interesuju, dati perspektivu - poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Lajčak je kazao da ni transformacija Slovačke ne bi bila tako uspešna da nije bilo perspektive na članstvo u EU. Prema njegovim rečima, potrebno je predstaviti realan cilj koji može da se dostigne.

Upitan da li to znači da postoje stroži kriterijumi, Lajčak je istakao da "članstvo u EU nije poklon niti humanitarna pomoć".

On je naglasio da prilikom posete Balkanu uvek kaže "cilj vašeg članstva nije samo da ćete biti ojačani, već i da i vi vašim članstvom ojačate EU".

- Za to je potrebno ispuniti jasne kriterijume. Međutim, kada se ispune svi uslovi i zemlja dostigne kompatibilnost sa svim standardima EU, onda je prirodno da ta zemlja kao članica nama ne donosi nikakve probleme. Nije korisno spekulisati da li je EU navodno umorna od širenja. Širenje je obostrana obaveza - podvukao je Lajčak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada iz Srbije

    6. mart 2013 | 08:47

    Sta se ti uvek javljas,ko tebe pita zasta.Svima nam je muka od tebe "gejlajceku"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA