9. MART 1991: Milošević izveo tenkove na narod (FOTO)

Na prvim masovnim demonstracijama pre 22 godine, koje su uzdrmale režim Slobodana Miloševića, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, pa čak i konjicu

  • 7

Od prvih masovnih demonstracija koje su uzdrmale režim Slobodana Miloševića, 9. marta 1991. godine, prošlo je tačno 22 godine. Taj datum je istovremeno bio i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije, tada nazvane "snagama haosa i bezumlja", koja je 2000. godine rezultirala smenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji.

Devetomartovski protest u Beogradu organizovao je i predvodio Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promenu sistema i pozivala se na demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

U sukobima koji su se sa Trga republike, gde je skup održavan, proširili na nekoliko ulica u centru Beograda, život su izgubile dve osobe, učesnik protesta Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54).

 

Prva žrtva bio je Kosović, koji je poginuo oko 15.30 sati u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke". Bežeći od demonstranata, policajac je pokušao da preskoči zid terase, ali je pao s visine od pet metara udarivši glavom o trotoar. Milinović je smrtno ranjen kada je grupa policajaca, negde u visini Ulice admirala Geprata, u Ulici kneza Miloša, otvorila vatru prema demonstrantima, a preminuo je oko 16 sati na Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

U sukobima demonstranata i policije povređeno je 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana, a uhapšeno je 158 ljudi.

Glavni zahtev protesta bila je smena tadašnjeg generalnog direktora RTS Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje. Uprkos tome, u centru Beograda okupilo se, prema procenama iz više izvora, oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija iz pravca Francuske i Ulice Vase Čarapića.

Pred naletom policije, lideri opozicije i deo njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović. Na batinanje demonstranata, Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš", posle čega su počeli okršaji. Sa namerom da razbije demonstracije, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica.

Te večeri, 9. marta 1991. godine, oko 20 sati, na ulice Beograda izašla je i vojska na osnovu odluke Predsedništva tadašnje SFRJ.

Hapšenje lidera SPO, koje se dogodilo kasno poslepodne, bilo je okidač za nemire koji su pokrenuti u Studentskom gradu na Novom Beogradu 10. marta, odakle je masa krenula put Terazija.

Policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije ubrzo je prekinuta.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS Mitevića i dotadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    9. mart 2013 | 12:08

    Clanak je odlican, ali naslov ne odgovara, sugestivan je... Nije Milosevic izveo tenkove na narod, vec je vojni i drzavni vrh procenio da je potrebno i vojska da se angazuje, jer policija nije u stanju da resi problem, sto je po Ustavu dozvoljeno... Naravno da 100000 ljudi nisu narod, vec mali deo naroda, a Milosevic je izabran legalnim putem od ogromne vecine... Vuk Draskovic je hteo vlast, pozivao je na juri mlade ljude, sedeci bezbrizo na balkonu, doveo je do smrti momka i policajca, sta god su on i njegova zena uradili u politici bilo je pogubno, bolje da se samo pisanjem bavio, jer to najbolje radi!

  • Boza Bogdanovic

    9. mart 2013 | 12:54

    Prosle su 22 godine od prvog Devetog marta i 12 godina od Petog oktobra. Krajnje je vreme da se svedu racuni. Gde je Srbija bila tada, a gde je sada? Dobro znamo sta se sve desavalo u ovom periodu i place nam se zbog toga?! Jedino ne znamo sta ce biti za mesec dana, godinu ili deceniju. Da li smo progledali, posle ratova, hiperinflacije, bombardovanja i gubitka Kosova, ili nismo?! Da li smo tog dana udarili u dno, ili cemo i dalje propadati?! Nemci nisu progledali posle Prvog svetskog rata, vec su zapoceli Drugi. Hiljade kubnih metara dima su kuljale iz krematorijuma, a “naivni” Nemci su bili “neobavesteni” (poput naseg Kostunice). Nisu progledali ni kada su Hamburg, Drezden, Ninberg i ostali gradovi bili sravnjeni sa zemljom, sa skoro celokupnim stanovnistvom. Progledali su tek onda, kada su pijani ruski vojnici napravili nekoliko stotina hiljada “Nemcica” (silom, ili milom), a saveznici raskomadali Nemacku. Japanci nisu “progledali” ni posle prve atomske bombe, pa su Amerikanci bacili i drugu. Vratili smo se u Cetvrti oktobar onog momenta kada su radikali (naprednjaci) pobedili na Izborima. Posle Tita, Tito! Posle Milosevica, Milosevic! Posle Seselja, Seselj, odnosno Vucic! DOS odlazi u proslost. Milosevic nam je krao pare, a DOS i pare i nadu. Boza Bogdanovic, Bor

  • Bracala

    9. mart 2013 | 14:44

    Suncice ne baljezgaj svasta. Opet vi hrvati sa pricama da ste izmasakrirani od strane JNA. Citaj lepo svoje vesti i vidi sta iz toga moze da se UPORABI, a Srbiju preskaci u sirokom luku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA