Dačić: Odbio sam plan Brisela za sever Kosova!

- Na pretprošlom sastanku postojao je predlog da se dogovore neki opšti principi i da to parafiramo. Ti principi nisu predviđali izvršnu vlast za Srbe na severu. Nisam hteo da potpišem - rekao je premijer Srbije

  • 9

Premijer Srbije Ivica Dačić pred sastanak državnog vrha, u ponedeljak u Briselu, kaže da od tih razgovora pa do 20. marta, kada je zakazana nova runda pregovora, ne očekuje da bilo ko na bilo koga vrši pritisak, već da bude jasnije da li je moguće pronaći rešenje za sever Kosova.

- Na pretprošlom sastanku postojao je predlog da se dogovore neki opšti principi i da to parafiramo. Ti principi nisu predviđali izvršnu vlast za Srbe na severu. Nisam hteo da potpišem. Može da mi nudi bilo ko bilo šta, ali nikada neću potpisati ništa što nije dobro za Srbiju i što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak srpske zajednice na Kosovu. Dakle, odbio sam da parafiram - rekao je Dačić u intervju za Blic.

Govoreći koliko je realno da bude prihvaćen predlog Srbije po kojem zajednica srpskih opština treba da ima izvršnu vlast, on je rekao:

- Ukoliko neće da prihvate taj predlog, ni mi ne možemo da prihvatimo ništa ispod toga. U tom slučaju, jasno ćemo poručiti da ćemo ispunjavati deset zahteva EU iz decembra. U njima zajednica nije ni pomenuta. Naš predlog zajednice srpskih opština je model kojim bi se rešila sva otvorena pitanja, pa i iz decembarskih uslova, a prvenstveno paralelizam institucija na kome EU insistira.

Dačić je istakao da neće pristati da prihvati kosovsk ustav jer u tom slučaju srpskoj zajednici ne ostaju nikakve ingerencije.

Međutim, dijalog ne znači da se od nas traži da prihvatimo kosovski ustav. Na to ne mogu da pristanem jer u tom slučaju srpskoj zajednici ne ostaju nikakve ingerencije. Dobijaju kozmetička rešenja čija je primena u praksi ne samo nedovoljna za funkcionisanje već su i neodrživa na terenu. Priština ima podršku SAD da sve što nude temelje na svojim zakonima. U redu, ali zašto onda uopšte vodimo pregovore i zašto Srbija učestvuje u tome. Onda neka sednu sa Srbima sa KiM i rešavaju pitanje zakona. Ali ako hoće sa nama, onda je to poseban politički dogovor, a ne da se pregovori vode u pravcu da mi nateramo Srbe sa KiM da prihvate ono što piše u tamošnjim zakonima - kaže on.

On je rekao da državni vrh ide na razgovore u Brisel da čuje da li je moguće naći održivo rešenje.

- Ne očekujemo da bilo ko vrši pritisak na bilo koga, iako smo, što moram da priznam, navikli da pritiskaju samo Srbiju. Međutim, ne očekujem isto tako ni da se igraju igre jer ja u Briselu nisam tražio nemoguće, niti su u platformi Beograda neodržive stvari. Naprotiv, nudimo održivo rešenje i nama je bitno da građani severa imaju ovlašćenja, a ne samo tamo neka ovlašćenja sa kojima mogu jedino da organizuju priredbe i izdaju biltene - kaže on.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mabula

    9. mart 2013 | 21:43

    Uh kao ti si odbio nešto...

  • Aleksandar KM

    9. mart 2013 | 23:34

    Dacicu Srbine! Kosovo je Srbija

  • Vitomir KM

    10. mart 2013 | 00:52

    @ona: to sto si rodjena u Beogradu ti ne daje za pravo i da ga prisvajas. Gori ste bre nego cigani. Da ste toliko godina ziveli sa siptarima i trpeli njihove zulume, vi ne bi pobegli u uzu Srbiju nego sto dalje u Tunguziju. Prodaj i ti Beogradjanka pod prisilom to sto imas u Bg-u pa ces i ti sigurno imati para da gradis i podizes na nekom drugom mestu. Pa da vidis kako je lepo da na nekom drugom mestu pocinjes od nule. Sram te bilo.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA