ŠULC: Srbiji odrediti datum početka pregovora s EU

U nacrtu rezolucije o Srbiji, koju priprema Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta, biće istaknut ogroman napredak koji je Srbija učinila, kaže predsednik EP

  • 0

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da lideri EU treba da odrede datum početka pregovora Srbiji, ali da "nema mesta radovanju unapred", jer je pred državom "još mnogo posla", pre svega u u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na jačanju državnih institucija i pravosudnog sistema.

- Verujem da lideri EU treba da odrede datum početka pregovora ako Srbija nastavi sa sprovođenjem reformi i bude i dalje igrala konstruktivnu ulogu u regionu. U nacrtu rezolucije o Srbiji, koju priprema Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta, biće istaknut ogroman napredak koji je Srbija učinila - rekao je Šulc.

On, ipak, napominje da "nema mesta radovanju unapred", jer Srbija mora da "nastavi da jača vladavinu prava i da učini da njen pravosudni sistem bude potpuno nezavisan, nepristrasan, efikasan i jak".

- EU veoma ozbiljno gleda na borbu protiv korupcije. Čak i kada Srbija počne pregovore, neće odmaći mnogo ako država ne bude napravila napredak u borbi protiv korupcije, davanja mita i organizovanog kriminala - rekao je Šulc.

Prema njegovim rečima, srpska Vlada generalno i iskreno posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je "oba fenomena veoma teško iskoreniti ako državne institucije nisu jake i nezavisne".

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA