Eštonova u Beogradu, počeo sastanak

Nakon razgovora u Prištini sa kosovskim predstavnicima, izaslanik EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton sastala se sa Tomislavom Nikolićem, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem

  • 3

U toku je sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a na sastanku će učestvovati i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Eštonova je u Beograd doputovala iz Prištine, gde je o nastavku dijaloga razgovarala s kosovskim zvaničnicima - premijerom Hašimom Tačijem, predsednicom Atifetom Jahjagom i liderima političkih stranaka. Posle tih razgovora visoka predstavnica EU nije davala izjave.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je posle susreta da definsanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom "ulazi u završnu fazu" i da je on optimista. 

Eštonova je sa Nikolićem, Dačićem i Vučićem razgovarala 11. marta u Briselu, a njen današnji dolazak u Beograd, kako je uoči sastanka rekao Dačić, zavisio je od ishoda razgovora u Prištini. 

Podsetimo, dolazak Eštonove, iako je bio najavljen, do poslednjeg trenutka je bio neizvestan, jer je zavisio od onoga šta će ona danas čuti u Prištini, gde je razgovarala s Hašimom Tačijem i Atifetom Jahjagom o formiranju Zajednice srpskih opština i njenim ovlašćenjima.

Dolazak Eštonove najavio je premijer Srbije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije pre dva dana, na kojoj je govorio o ishodu sastanka državnog vrha Srbije i visoke predstavnice EU održanom 11. marta. Dačić je tada rekao da nikakav pomak u pregovorima s Prištinom nije postignut, jer prištinska strana ne želi da popusti u svojim stavovima kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština. 

Beograd, s druge strane, kako je objasnio Dačić, nudi maksimum kompromisa, ali ispod određenih linija ne ide - a to su, kada je reč o Zajednici opština - ovlašćenja koja ona mora da ima. 

Upravo zbog "tvrdog stava Prištine", Eštonova je samo dva dana nakon sastanka sa Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem, otputovala u Prištinu, gde je razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Posle tog sastanka i zaključka koji izvede Eštonova će odlučiti da li da nakon Kosova dođe u Srbiju, kazao je ranije Dačić.

U međuvremenu, dve strane uspele su da postignu dogovor o Zajednici srpskih opština, ali tako da ni Srbi ni Albanci ne budu potpuno zadovoljni. 

Podsetimo, predsednik Nikolić je nakon sastanka u Briselu 11. marta izjavio da je Priština popustila i da je sporazum blizu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jok

    14. mart 2013 | 15:29

    Podela je najbolja varijanta!

  • Bobrock

    14. mart 2013 | 13:09

    Nista,dogovor je pao. Sada treba narodu i sa jedne i sa druge strane to posluziti na najbezbolniji nacin. A kada je Djindjic dogovarao da se sever pripoji srbiji to nije valjalo. Sada mnogo manje ce da bude istorijski maximalni uspeh za spas drzave. Bruka... covek poginuo za dzabe.

  • Vlada iz Srbije

    14. mart 2013 | 12:11

    Sta sad...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA