Nikolić na ustoličenju pape u Vatikanu

Novoizabrani papa Franja biće ustoličen u utorak, 19. marta, a Svečana misa održaće se u Bazilici Svetog Petra

  • 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće svečanoj misi povodom intronacije (ustoličenja) novog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Fransisa (Franje), saopšteno je iz pres-službe na Obilićevom vencu.

Podsetimo, u Vatikanu je saopšteno da će novoizabrani papa Franja biti ustoličen u utorak, 19. marta, a da će Svečana misa početi u Bazilici Svetog Petra u 9.30.

Ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje predstavljaju početak pontifikata.

Prilikom ustoličenja, papa prima "ribarov prsten" i palijum, dok je ukinuta nekadašnja praksa da mu se na glavu stavlja kruna, tiara. Novi papa će u nedelju služiti uobičajenu podnevnu molitvu za vernike "Angelus" s prozora svoje rezidencije. Tog dana će se sastati i s predstavnicima medija.

Novi papa namerava da se susretne i da svojim prethodnikom, papom Benediktom Šesnaestim, a termin još nije utvrđen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    18. mart 2013 | 12:35

    Vala Nikolicu nisi bas morao i tu corbu da zaprzis. Bolje da si poslao neku delegaciju nego da ides na skute papi. Na taj nacin gazis na sve ustaske zrtve i zlocine koje je tadasnji papa blagoslovio a do ovdasnjeg pape se nijedan nije pokajao i ogradio.

  • paja

    18. mart 2013 | 17:00

    cetnicki vojvoda Toma ide na ustolicenje papi Franji..da nije ljigavo i tuzno bilo bi smesno..meni si se vec smucio,bices gori od Tadica..

  • русија

    20. mart 2013 | 03:31

    одвратно

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA