MRKIĆ: Vatikan neće priznati Kosovo

- Dobili smo čvrsta uveravanja da nema nikakve promene stava Vatikana u tom smislu. Nema priznanja niti uvoda u priznanje. U to su nas uverili predstavnici Svete stolice - kaže šef srpske diplomatije

  • 3

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić kaže da Vatikan neće priznati Kosovo, i dodaje da prisustvo Hašima Tačija ceremoniji ustoličenja pape ne znači promenu stava Vatikana.

Po njegovim rečima, nije isključeno ni da neke zemlje koje su priznale Kosovo povuku svoju odluku.

- Dobili smo čvrsta uveravanja da nema nikakve promene stava Vatikana u tom smislu. Nema priznanja, niti uvoda u priznanje. U to su nas uverili predstavnici Svete stolice - rekao je Mrkić za "Večernje novosti".

Prema njegovim rečima, ceremonija ustoličenja pape je čin koji prevazilazi politiku, tako da je Tači bio "ugošćen kao i svi drugi gosti" kojih je bilo na hiljade. On je ocenio da bi eventualno nova priznanja ili ubrzanje priznanja mogla da utiču loše na tok dijaloga Beograda i Prištine.

- Ako uopšte i bude postignut neki dogovor u okviru dijaloga, ne mislimo da bi zemlje trebalo da menjaju svoj principijelni stav - rekao je Mrkić, i dodao da "Srbija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova, te da je sasvim normalno da i svi oni koji do sada nisu priznali Kosovo nastoje da zadrže takav stav".

Šef srpske diplomatije kaže da nije isključeno da dođe do novih povlačenja priznanja i podseća da su neke države to već uradile, kao što su Sao Tome i Principe ili Mali, koji je dugo na svim sajtovima bio među zemljama koje su priznale Kosovo, sve dok njihov predsednik nije to demantovao.

(M. S. / Tanjug, Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    20. mart 2013 | 21:24

    Ispade da je papa veci Srbin od Predsednika Srbije,koji i te kako prodade Kosovo i Metohiju. Jadni "nas" Nikolicu!

  • Aleksandar KM

    22. mart 2013 | 10:13

    Nijazi,da li ti je taj tvoj samozvani premijer vec jednom dao neki posao,ili i dalje crkavas od gladi kao i tvoji sunarodnici?

  • Nijazi Kuqi

    21. mart 2013 | 11:49

    Mrkicu, a kako objasnjavas cinjenicu da se za Nikolica, tebe i Djurica jedva bilo mesta na rezervnom delu dok je Taci lepo akomodiran medju svojim kolegama premijerima i predsednicima zemalja u prvom redu? A to sto izigravas portparola Vatikana iznosenjem lazi i insinuacija u javnost neka ti sluzi na cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA