Lajčak: Moguć kompromis na KiM

- Srbima na Kosovu trebalo bi dati određenu institucionalnu zaštitu, u okviru traženja sveobuhvatnog rešenja - kaže specijalni savetnik EU za zapadni Balkan

  • 2

Kompromisno rešenje na Kosovu mogla bi da bude institucionalna zaštita Srba koja ne bi bila zloupotrebljena za blokadu, kaže Miroslav Lajčakspecijalni savetnik EU za zapadni Balkan i ministar spoljnih poslova Slovačke.

Dogovor između Beograda i Prištine je ostvarljiv i predstavlja jedini moguć put ka sređivanju situacije u regionu i napredovanju i Srbije i Kosova ka EU, smatra Lajčak.

U intervjuu za "Novosti", Lajčak, kao osoba koju je EU odredila za tumača prilika u regionu, i s kojim se Ketrin Ešton redovno savetuje oko situacije na zapadnom Balkanu, takođe ističe da bi Srbima na Kosovu trebalo dati određenu institucionalnu zaštitu, u okviru traženja sveobuhvatnog rešenja.

- Činjenica je da se Srbi na Kosovu osećaju nezaštićenim i da traže od Beograda i ostalih učesnika dijaloga da dobiju neke garancije, uključujući i institucionalne, da njihovi interesi ne bi ostali nezaštićeni. S druge strane, kosovska strana se plaši da se ne stvori neka struktura koja bi imala pravo veta i, tako, napravi čitav sistem nefunkcionalnim. Siguran sam da postoji nešto između toga. Dakle, mora da postoji neka institucionalna zaštita, ali ona ne može da bude zloupotrebljena za blokadu - smatra on.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    22. mart 2013 | 01:38

    Ovaj Laje čak i kad zine... Srbima na Kosovu i van njega treba dati Kosovo nazad a ti Lajavi idi nekom drugom kroji kapu...

  • сердар јоле

    22. mart 2013 | 08:40

    Слажем се Чворовићу! Шта смо дочекали! А још се нисмо дозвали памети!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA