TAČI: Srbija da se izvini i da plati ratnu odštetu

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, kosovski premijer pozvao je Beograd da "rasformira paralelne strukture" na severu Kosova. Tači se založio za potpisivanje "mirovnog sporazuma" u kojem bi se Srbija izvinila zbog zločina počinjenih 1990-ih godina

  • 16

Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je Beograd da, kako je rekao, "rasformira paralelne strukture" na severu Kosova, naglašavajući da je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan".

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, Tači je poručio da Kosovo "neće biti mesto podela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske".

Po njegovim rečima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbednosnu situaciju.

- Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane - dodao je Tači.

On je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast, ocenjujući da je maksimum - Ahtisarijev plan.

Kad je reč o "ratnoj šteti", Tači je ocenio da je to "uobičajen zahtev posle svakog rata" i predložio potpisivanje "mirovnog sporazuma kojim bi se regulisali odnosi Kosova i Srbije i koji bi morao da uključi i izvinjenje Srbije, kompenzaciju za ratnu štetu", kao i druga pitanja, poput sudbine nestalih.

- Pozdravljamo izjavu generala Dragoljuba Ojdanića, koji je pred Haškim tribunalom rekao da je bilo zločina nad kosovskim stanovništvom, i ohrabrujemo i druge institucije u Srbiji da priznaju zločine na Kosovu i kažu istinu, jer to bi bio snažan temelj za pomirenje - rekao je Tači.

Govoreći o dijalogu u Briselu, on je rekao da je "uzdržani optimista" da će praktična pitanja biti rešena i da će na taj način biti stvoren "glavni preduslov koji će dovesti do uzajamnog priznanja".

Tači je istakao da u dijalogu "nema pregovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova", što, kako je kazao, podržava i međunarodna zajednica jer bi promena granica i podela teritorije mogli da dovedu do destabilizacije.

- Srbija je prihvatila legitimitet i ustavnost Kosova time što je pristala da prizna diplome izdate na Kosovu - rekao je Tači i pozvao Beograd da bude razuman, racionalan i da iskoristi priliku koja se pruža za normalizaciju odnosa.

On je, takođe, ocenio da je Kosovo "jedan od najuspešnijih procesa izgradnje države u istoriji UN" i pozvao je preostale stalne članice SB UN (Rusiju i Kinu) koje nisu priznale Kosovo da to učine.

- Uveren sam da će Kosovo i Srbija normalizovati odnose kroz proces dijaloga. Mi s pravom očekujemo da će u bliskoj budućnosti SB UN pripremiti i usvojiti novu rezoluciju, koja će Kosovo učiniti ravnopravnim članom UN - kazao je Tači.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draza

    22. mart 2013 | 19:00

    Ja mislim da je bolje da izginemo svi ko pravi Srbi nego da nam se rugaju ovakvi teroristi u lice

  • Svetac

    22. mart 2013 | 18:11

    A da nam se malo prisagnes

  • dragan trebinje

    22. mart 2013 | 19:02

    Kanjaj SHOK,kenjaj!Nece vazda ni tata amerikenjac da vam cuva dupe!!Polako,sve ce na svoje doci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA