Šešelj: Umalo sam umro 6. januara!

Lider radikala izneo danas pred Haškim tribunalom sve detalje vezane za zdravstvene probleme koje je imao tokom januara, optužujući obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Francuske da mu narušavaju zdravlje

  • 1

Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je 6. januara "umalo umro", optužujući obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Francuske da mu narušavaju zdravlje.

 

- Šestog januara umalo nisam umro i to kažu svi lekari, i u bolnici u Lajdenu i iz hitne pomoći - rekao je Šešelj na raspravi o stanju u postupku, tvrdeći da "već najmanje šest godina" njegovim zdravstvenim stanjem "upravljaju američka, britanska i francuska obaveštajna služba, koje intenzivno rade da mu naruše zdravstveno stanje“.

 

On je kao netačno odbacio da mu je 12. januara u bolnici u Lajdenu ugrađen pejsmejker, objašnjavajući da mu je ugrađen unutrašnji defibrilator čija je svrha da elektro-šokovima uspori srčani ritam, ukoliko bude prebrz. Istakao je da mu je 6. januara, kada mu je pozilo, puls bio 240.

 

- Taj aparat je brana od naprasne smrti. Međutim, moje srce i dalje slabi, imam i tahikardiju i aritmiju - rekao je Šešelj.

 

"Prebacivanje u bolnicu spasilo mi život"

 

Šešelj je ispričao da mu je 6. januara pozlilo tokom šetnje, između tri i četiri sata popodne, i da su ga stražari liftom ispratili do ćelije.

 

- Dok sam se presvlačio, izgubio sam svest, udario sam glavom u sto i pao, sav krvav. Posle 10 minuta, video me je stražar svog u krvi, koji je pozvao medicinsku sestru. Pokušala je da mi izmeri pritisak i puls mojim aparatom, ali nije mogla pošto aparat nije mogao da ih registruje. Pozvali su hitnu pomoć, koja je došla izuzetno brzo. Zatim je stigla i druga ekipa hitne pomoći - ispričao je Šešelj.

 

On je tvrdio da zatim duže od sat vremena nisu mogli da ga snesu niz stepenište, zbog čega su pozvani vatrogasci.

 

- Vatrogasci su presekli rešetke i izneli su me kroz prozor sa prvog sprata. To je trajalo sat i 14 minuta. S dvoja kola hitne pomoći i policije i uz četiri policajca na motociklima munjevito sam bio prebačen u bolnicu u Lajdenu. I to mi je verovatno spasilo život... privremeno - rekao je Šešelj.

 

"Nerma laže, i dalje mi je loše"

 

Napomenuo je da je "sve to vreme bio bez svesti i da su mu posle drugi pričali", a da se "probudio u devet sati uveče" u bolnici u Lajdenu, desetak kilometara od Haga.

 

Na lečenje u toj bolnici, Šešelj, kako je rekao, nema primedbi.

 

- U Lajdenu su konstatovali da nema unutrašnjih uzroka za poremećaj rada mog srca. Ja sam ih pitao da li to znači da su uzroci spolja, a oni su odgovorili da ne mogu da spekulišu... To mogu biti sistematske stresne situacije koje se veštački proizvode od sekretarijata Tribunala i sudskog veća, a bilo ih je napretek u protekla dva meseca. Ili zapadne službe imaju tehnologiju kojom radio talasima mogu da utiču na rad mog srca... To je teoretski moguće - rekao je Šešelj.

 

Odbacujući više puta kao "lažne" izjave predstavnice suda Nerme Jelačić o njegovom "stabilnom" stanju, Šešelj je tvrdio i da mu je, kada je vraćen iz bolnice u pritvor, dva puta "pozlilo" zbog čega je bio ponovo prebačen u Lajden.

 

Dodao je i da ga je danas pregledala lekarka iz lajdenske bolnice koja je utvrdila da jedna od elektroda na ICD aparatu ne radi i da će stoga morati da iduće nedelje bude podvrgnut "elektro-šokovima", kako bi elektroda proradila.

 

"Moj veliki prijatelj Vikiliks"

 

Šešelj je potvrdio i da će ubuduće dozvoljavati samo lekarima koje sam izabere da ga pregledaju, navodeći kao primer ruskog kardiologa Agejeva. Najavio je da će srpski lekari koji su ga nedavno pregledali uskoro objaviti svoje "veoma ozbiljne" nalaze.

 

Kao dokaz za svoju tvrdnju da mu zdravlje ugrožavaju zapadne obaveštajne službe, Šešelj je, pozivajući se na "svog velikog prijatelja Vikiliks", citirao da je u decembru 2006. savetnik francuskog predsednika za nacionalnu bezbednost, koga je imenovao kao Moris Gordo-Montanj, rekao američkim zvaničnicima u Jelisejskoj palati: "Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Šešelja da pobedi na izborima u Srbiji."

 

Šešelj je primetio da se to dogodilo nedelju dana pre nego što je on okončao gotovo jednomesečni štrajk glađu u pritvoru Haškog tribunala.

 

Pozivajući se i na jednu depešu ambasadora SAD u Hagu iz 2008, Šešelj je zaključio:

 

- Mračne sile zaverile su se protiv mene i zato je ovaj proces neregularan i predstavlja zloupotrebu postupka.

 

"I meni duva hladan vazduh u glavu"

 

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti rekao je Šešelju da je veće prvi put čulo detalje o njegovom zdravstvenom stanju, budući da je Šešelj zabranio njihovo dostavljanje bilo kome.

 

- Pretresno veće je vrlo zabrinuto zbog vašeg zdravstvenog stanja i zbog toga je naložilo da vas pregleda ruski kardiolog - rekao je sudija Antoneti, posle čega je Šešelj ponovio da to odbija.

 

Na početku današnjeg zasedanja, članica pretresnog veća, italijanski sudija Flavija Latanci iznenada je rekla:

 

- Više ne mogu sedeti u ovoj sudnici, jer mi pravo na glavu duva hladan vazduh, a ne mogu sebi dozvoliti da se razbolim.

 

Pošto je sudija Antoneti koleginicu uputio da sedne na drugu stolicu, Šešelj je dodao da i njemu "duva hladan vazduh u glavu" i da bi rado zamenio mesta s tužiocima "kojima je uvek najbolje".

 

Rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja se nastavlja. Završne reči zakazane su za 5. mart.

 

(Telegraf.rs/izvor: agencije)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    7. februar 2012 | 19:06

    Šešelj: Umalo sam umro 6. januara! http://t.co/A3fIrQJb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA