JEREMIĆ: Ne odustajem, debate o Hagu će biti

Od početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u UN, ali nema sile koja bi me mogla naterati da odustanem, poručio je predsednik Generalne skupštine

  • 3

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da će debata o radu međunarodnog krivičnog pravosuđa biti održana u UN, istakavši da nema sile koja bi mogla da ga natera da odustane od nje.

Jeremić je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u SAD istakao da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u GS UN.

- Nije iznenađenje što pritisak progresivno raste kako se približavamo 10. aprilu. Ali još jednom ću ponoviti - smatram da je ovo izuzetno značajna i aktuelna tema za međunarodne odnose, debata će biti održana i nema te sile koja bi me mogla naterati da od nje odustanem - rekao je predsednik Generalne skupštine UN.

On je istakao da može da garantuje da će svi koji budu odlučili da u njoj učestvuju dobiti ravnopravan tretman i da će ono što budu izgovorili postati deo zvaničnog dokumenta UN.

- Za raspravu ovde vlada veliko interesovanje i očekujem nastup značajnog broja država članica, za koje je rezervisan prepodnevni deo - naveo je Jeremić.

On je ukazao da će, iako je jedan broj već potvrđenih učesnika u popodnevnom, nevladinom delu, bio prisiljen da se povuče, u toj sesiji učestvovati izuzetno ugledan ekspertski sastav.

- Moguće je da će sada u prvi plan doći kritičniji stavovi prema međunarodnom krivičnom pravosuđu nego što bi to bio slučaj da nije došlo do pritisaka za povlačenje, ali krivica za to ne leži na organizatorima, već na onima koji su na taj način pokušali da spreče javnu debatu u UN - zaključio je Jeremić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera 34

    27. mart 2013 | 08:33

    Bravo Jeremicu!!! Like like like

  • Milan

    10. april 2013 | 00:53

    Budala. Što se manje priča o zločinima iz vremena pokušaja ostvarenja V. Srbije, to Srbiji bolje. On to ne konta.

  • Tihomir Simic

    27. mart 2013 | 14:58

    Bravo za doslednost i upornost Vuka Jeremica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA