RUSKI AMBASADOR: Osmeh Ketrin Ešton nije dovoljan

Ruski ambasador ističe da Brisel tokom dijaloga Beograd-Priština nije ispunio očekivanja vezana za neutralnost i želju EU da se nađe rešenje za KiM uz poštovanje interesa Srbije

  • 5

Brisel nije ispunio očekivanja vezana za neutralnost i želju EU da se nađe rešenje za KiM uz poštovanje interesa Srbije, kaže ambasador Aleksandar Čepurin.

- Srbija je od EU očekivala pozitivan odnos prema sebi kao zemlji koja želi da postane član te organizacije. Da li je to tako? Nisam osetio takvu pozitivnu želju da se reši problem uz uzimanje u obzir interesa Srbije. Važno je što smo videli veseo osmeh Eštonove, ali mislim da to nije bilo dovoljno - rekao je ruski ambasador.

Čepurin je ocenio da je glavni interes u pregovaračkom procesu da se obezbede zakonska prava za Srbe na KiM.

- Tu nije reč o nečijoj želji, to je obaveza Beograda da obezbedi da i sada i za 10 i za 200 godina tamo žive Srbi, a ne da se posle dogovora situacija drastično izmeni - istakao je on.

Upitan zašto se Rusija ne uključuje aktivnije u dijalog, odgovario je da Rusiju niko nije na te pregovore pozvao, tako da je i s tog aspekta jasna pozicija koju je zauzela.

Čepurin, međutim, naglašava da je Moskva u stalnom kontaktu sa srpskim rukovodstvom i da je potpuno upoznata sa svim nijansama pregovora.

- Što se tiče kosovskog pitanja, naša pozicija je očigledna i jasna. Od početka smo bili na strani Beograda. Rusija je bila ta zemlja zahvaljujući kojoj je izrađena Rezolucija 1244 i Rusija se te rezolucije odlučno pridržava - rekao je ambasador.

Rusija nije priznala nezavisnost Kosova, kao ni njeni bliski saveznici, objasnio je, i to je veoma važan momenat za Srbiju koji joj i omogućava da vodi pregovore o Kosovu jer iza sebe ima podršku i zaštitu tako velike države.

- To treba da bude savršeno jasno - rekao je Čepurin.

Povodom izjava predstavnika vladajuće nemačke stranke CDU da normalizacija odnosa Beograda i Prištine u budućnosti obuhvata i članstvo u UN za Kosovo, kaže da Moskva čvrsto podržava stav Srbije u vezi s tim pitanjem, da ukoliko je za Srbiju to neprihvatljivo, "Moskva kao stalni član Saveta bezbednosti UN ne vidi nikakav smisao da se o tome teoretiše".

Podsećajući da Srbija stremi članstvu u EU i da Rusija shvata da se Srbija nada da će od toga imati određene koristi, ruski ambasador ističe da u tom pogledu Moskva nema razloga da izražava ni saglasnost ni protivljenje.

- Ali ono što je za Rusiju veoma važno jeste da se s ulaskom Srbije u EU ne pogoršaju odnosi s Rusijom, odnosno naš interes je očuvanje dobrih prijateljskih odnosa. To treba imati u vidu - istakao je on.

Čepurin je podsetio da su Rusija i Srbija geopolitički saveznici i to ne samo zato što su Sloveni, zato što imaju bliske jezike i istu veru, i što je Rusija uvek u teškim vremenima nastojala da pomogne Srbiji i obrnuto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krompir

    27. mart 2013 | 14:24

    Bravo. Braco rusi viste pravi nas narod i braca,

  • dalibor

    27. mart 2013 | 14:57

    Kad izdajnici u Beogradu pregovaraju samo sa neprijatelji. Samo da je Rusija bila ukljuce a u ti pregovori i Kina mnogo bi drugacije bile sadasnje stvari. IZDAJINICI! Nikada u EU! Eurasia je spas!

  • Bojan

    27. mart 2013 | 20:47

    Nama ovcama je dovoljan osmeh! Hahaha A tek što volimo obećanja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA