Ambasada SAD: Privesti pravdi ubice braće Bitići

- Nadamo se da će policija i tužioci energično slediti svaki trag u ovom slučaju i očekujemo od srpskih vlasti da izvedu pred lice pravde odgovorne za smrt Agrona, Iljija i Mehmeta Bitići - rekao je portparol američke ambasade Stiven Stark

  • 6

Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas očekivanje da će srpske vlasti privesti pravdi odgovorne za smrt braće Bitići, koji su bili američki državljani, i nadu da će policija i tužioci energično slediti svaki trag u obradi tog slučaja.

Povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da potvrdi oslobađajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću koji su optuženi za ubistvo američkih državljana Agrona, Iljija i Mehmeta Bitićija 1999. godine, ambasada je primetila da skoro 14 godina pošto su braća Bitići ubijena niko nije osuđen za taj zločin.

- Nadamo se da će policija i tužioci energično slediti svaki trag u ovom slučaju i očekujemo od srpskih vlasti da izvedu pred lice pravde odgovorne za smrt Agrona, Iljija i Mehmeta Bitići - rekao je portparol američke ambasade Stiven Stark u pisanoj izjavi Tanjugu.

Pravda zahteva da njihove ubice budu pozvane na odgovornost, ističe se u izjavi. Apelacioni sud u Beogradu saopštio je danas da je Odeljenje za ratne zločine tog suda potvrdilo oslobađajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, okrivljenima za kršenje pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Bitići u prvoj polovini jula 1999. u Petrovom Selu.

Prema navodima optužnice, Popović i Stojanović okrivljeni su da su kao pripadnici Operativno-poternih grupa 9. juna 1999. braću Bitići lišili slobode, zatvorili u prostoriju koja nije bila namenjena smeštaju ljudi, a zatim vezane žicom predali nepoznatim pripadnicima MUP-a koji su ih kasnije u Nastavnom centru u Petrovom Selu usmrtili hicima u glavu i bacili u masovnu grobnicu.

Kako se navodi u saopštenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da nije dokazano da su braća Bitići imali status ratnih zarobljenika niti da je u vreme privođenja braće Bitići postojao oružani sukob.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    28. mart 2013 | 20:56

    зајебавају нас из дана у дан

  • ДАШОНИ

    28. mart 2013 | 20:05

    А ГДЕ ЈЕ НАША " ПРАВДА" ЗЛОЧИНАЧКА ПОЛИТИКО АМЕРИКЕ , ГДЕЕЕЕ СУ МОЈА СРПСКА УБИЈЕНА БРАЋА И СЕСТРЕ , ГДЕ ЈЕ ХИЉАДЕ СРБА КОЈЕ СТЕ ЧЕРЕЧИЛИ НА КОМАДЕ И ПРОДАВАЛИ ЊИХОВЕ ОРГАНЕ, ГДЕЕЕЕЕ ЈЕ НАША ПРАВДА ЗЛОЧИНЦИ ,ПРОГНАЛИ СА ЊИХОВИХ ОГЊИШТА, А ИЗНАД ВАС ЈЕ БОГ КОЈИ СВЕ ВИДИ АМЕРИКО , ВРАТИЋЕ ВАМ СЕ СТОДУПЛО!

  • Petar

    28. mart 2013 | 22:27

    Nicija nije do zore gorela pa nece ni Americka...U to vreme su i Grcka,Rim,Vizantija...delovale nepobedivo,ali ih danas nesto nema na karti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA