STEFANOVIĆ: Mladi da se vrate i pomognu Srbiji

- Ono što je nama potrebno je da oni koji su do sada svoja znanja sticali i stiču na stranim univerzitetima dođu u svoju zemlju. To je moja poruka, da su potrebni Srbiji - rekao je predsednik Skupštine

  • 12

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović pozvao mlade koji su studirali i još uvek stiču znanja u inostranstvu da se vrate u zemlju i pomognu joj na putu ka EU.

- Ono što je nama potrebno je da oni koji su do sada svoja znanja sticali i stiču na stranim univerzitetima dođu u svoju zemlju. To je moja poruka - da su potrebni Srbiji i Srbiji je potrebno njihovo znanje. To je najbolji način da idemo ka EU i da EU ne bude samo deklarativni slogan, već da ona znači kvalitetniji život, standardi, ljudska prava - rekao je Stefanović.

On je na javnoj diskusiji "Kako do kvalitetnih kadrova u oblasti evropskih poslova", koja je u organizaciji Alumni kluba Koledža Evrope u Srbiji (AIKES) održana u Domu Narodne skupštine, istakao da dobijanje datuma za početak pregovora nije stizanje do cilja i da do tada Srbija mora da uradi mnogo, u čemu joj je potrebna podrška i pomoć svih.

- Nama EU ne treba da bismo na zastavi imali još jednu zvezdicu i da bismo imali plavu zastavu, nama EU treba da građani ove zemlje imaju razlog da se probude, idu na posao, budu srećni - napomenuo je Stefanović.

Na tom putu, kako je kazao, Srbiji je potrebno ulaganje u razvoj kvalitetnih programa, nastavnih kadrova, kako bi mladima omogućili da steknu kvalitetna znanja.

Organizator je na diskusiji predstavio predlog za Vladu Srbije o državnom stipendiranju poslediplomskih studija iz oblasti evropskih poslova, prava, politike i ekonomije EU za već zaposlene državne službenike na početničkim pozicijama, a kako bi javna uprava bila što spremnija za sve veći obim posla uoči i tokom pregovora za članstvo u EU.

- Državi je u interesu da obezbedi kvalitetan kadar koji bi bio nosilac tih pregovora, kako bi krajnji ishod bio što povoljniji za Srbiju. Ulaganjem u ljudske resurse, Srbija bi profitirala ne samo povećanjem broja stručnjaka za te poslove, već i većim uplivom u "evropske krugove" - poručeno je iz AIKES-a.

Skupu su prisustvovali direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i direktorka Fonda za otvoreno društvo Sonja Liht.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nono

    29. mart 2013 | 12:27

    Da radimo za 20 000 dinara dok ti dobijas 5-6 hiljada evra ,a nista ne radis?

  • anoniman

    29. mart 2013 | 12:37

    Ja se vratio, zavrsio fakultet u inostranstvu, radio 5 godina u najjacim firmama u IT-u. Ovde 2 godine ne mogu da nadjem posao, a poslao sam CV-ijeva tonu. Pobadao se da je malcice drugacije...

  • Zmrki

    29. mart 2013 | 13:46

    ...Ko god se vrati u Ovakvu Srbiju-pravo u ludaru...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA