Vučić: Tražimo od EU da Srbija ne bude ucenjena, ne damo im da nas gaze! (FOTO) (VIDEO)

- Ne idemo u Brisel da ne prihvatimo sporazum, ali i naš kompromis ima granice. Državni vrh doneće odluku jedinstveno i neće biti razlika u stavovima naše delegacije - rekao je vicepremijer

  • 22

Vicepremijer Aleksandar Vučić je u pres-sali Vlade Srbije održao prvu zvaničnu konferenciju za novinare od kada je stupio na dužnost, a govorio je o dosadašnjem radu Vlade, borbi protiv korupcije, kao i o Kosovu i Metohiji, i izjavio da će državni vrh tražiti od EU da Srbija ne bude jedina ucenjena.

- Srbija je pobedom Tomislava Nikolića krenula u teške i bolne promene, ona nije više mogla da trpi suštinsko i svakodnevno propadanje nacije. Zato smo krenuli u rešavanje problema - rekao je Vučić, i dodao da je najvažnije da građani Srbije vide napredak.

- Ko baca ljagu na Srbiju biće uhvaćen, ne možete da uništavate njen ugled - naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da nas očekuje dramatičan period kada je u pitanju Kosovo i Metohija, i dodao da vlasti u Srbiji tragaju za trećim rešenjem.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija u novojoj istoriji nije nalazila u složenijoj situciji kada je reč o Kosovu, i poručio da će Srbija praviti kompromise, ali da EU, SAD i drugi moraju da pokažu da ne žele uniženje Srbije.

- Na našu generaciju palo je teško breme. Mi tražimo za naš narod samo malo, samo onoliko koliko svi ostali narodi imaju, a ono što smo dobili od Brisela nije bilo vredno razmatranja. Dobili smo jedno veliko ništa. Zato sam ih ja pitao: "Izvinite, o čemu mi onda pregovaramo?" Molio sam Vulina i Marka Đurića da mi 10 puta pročitaju taj papir jer nisam mogao da verujem da u njemu ne piše apsolutno ništa - rekao je on, i dodao da Srbija neće prihvatiti ono što za naš narod nije dobro i da neće dozvoliti nikome da je gazi.

- Ne idemo u Brisel da ne prihvatimo sporazum, ali i naš kompromis ima granice. Vlada Srbije i njen predsednik doneće odluku jedinstveno i nikakvih razlika neće biti u stavovima naše delegacije. U Brisel ćemo ići u sastavu koji državni vrh odredi, a što se mene tiče, lično imam poverenje u premijera - rekao je Vučić.

SRBIJA JE SVOJIM RADOM ZASLUŽILA DA DOBIJE DATUM ZA POČETAK PREGOVORA!

- Ispunili smo sve uslove koje je pred nas stavila EU, a u vezi sa dobijanjem datuma za otpočinjanje pregovora, i to je činjenica, a to su i mnogi zvaničnici iz Brisela potvrdili - rekao je Vučić, i dodao da Srbija nikoga neće da moli i ne traži nikakve nagrade.

- Nećemo nikoga da molimo, mislimo da smo svojim radom, trudom, posvećenošću zaslužili poštovanje EU i datum - rekao je Vučić.

Prema rečima Vučića, ako u Briselu ne misle tako, "neka kažu našem narodu da nismo bili uspešni".

- Imamo jasan pristup. Dakle, vi ocenite Srbiju i njenu Vladu, ako kažete da nije radila dobro, kažite našem narodu šta to nismo uradili - naveo je Vučić.

Upitan za uslove koje je postavila Nemačka, on je ocenio da je Srbija najveći deo tih uslova ispunila, a da su "ostali jedan i po ili po njima dva i po" uslova koje je Srbija spremna da ispuni onoliko koliko može.

- Naša je namera da ovu zemlju reformišemo, da idemo napred i očekujemo od EU da nas u tom poslu podrži - rekao je on.

OČEKUJEM DA KRENU SUĐENJA U ZAVRŠENIM PREDMETIMA!

Vučić je podsetio na to da su pokrenuti postupci protiv dva bivša ministra, kao i mnogobrojnih biznismena, direktora javnih preduzeća, a sve u sklopu borbe protiv korupcije i kriminala, i precizirao da su u periodu od 1. avgusta 2012. do 10. marta 2013. godine samo iz ta 24 predmeta spornih privatizacija podnete krivične prijave i dopune protiv 115 osoba.

On je dodao da se krenulo u rešavanje problema u tri sfere i da je na tom putu nailazio na ogromne probleme.

- Ponosan sam na rezultate koji smo postigli u dosadašnjem radu i želim da se zahvalim svima koji u ovom poslu učestvuju. Bez oklevanja smo otvorili leglo sa gujama i aždajama - rekao je on, i dodao da se vodi politika nulte tolerancije sa kriminalom.

- Naš unutašnji sistem zločinački je podešavan da odgovara samo interesima nekolicine bogatih, a država je za račun nekih bogataša i sama bila umrtvljena - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Prvi potpredsednik Vlade rekao je da se hapšenja i postupci u borbi protiv korupcije i kriminala ne vrše zbog Kosova!

- Nećemo podleći pritiscima, jer ova zemlja neće moći da napreduje ukoliko se ovi predmeti ne završe. U narednim nedeljama očekujemo podizanje optužnica i da krene suđenje u mnogim dosadašnjim završenim slučajevima - kaže on.

On je na prvoj konferenciji za novinare u Vladi rekao da će poštovati opoziciju, koja je izrazila sumnju u legitimitet Vlade Srbije, rekavši da je spreman da im se izađe u susret, ali i da danas u Srbiji ima mnogo važnijih tema od izbora.

- Pozvao sam one koji insistiraju na tome da kažu da li hoće izbore da se i izjasne, a onda se jedna stranka ujutru izjasnila da traži izbore, a odmah popodne njen predsednik je rekao da na izbore ne želi da izlazi dok traju razgovori oko Kosova - podsetio je Vučić.

ŽELIMO DA ŽIVIMO U MIRU SA SVETOM AKO NAM TO BUDE DATO!

- Nisam od onih koji doskočicama olakašavaju tere. Neću za džak od 100 kilograma reći da teži kilogram. U novijoj istoriji nismo imali složeniju situaciju, nacionalnu i državnu - poručio je Vučić u Vladi Srbije.

Podsetivši na to da su i naši pradedovi donosili teške, dobre, ali i pogubne odluke, kao i da je u tim vremenima uvek blistala viša ideja u kojoj je lakše naći izlaz, Vučić je rekao da mi danas "tu ideju nemamo".

- Želimo da živimo u miru sa svetom ako na bude dato, ponavljam, ako nam bude dato. Sve bi bilo lakše kada bismo mogli da zaboravimo prethodnih 20 godina. Svi u regionu su prošli bolje od nas. Tradicionalno, Srbi priznaju dve verzije Kosova, cara Lazara i Vuka Brankovića. A mi danas tragamo za trećim rešenjem. Postoji li ono? - upitao je on.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    30. mart 2013 | 11:55

    @Dragan Integritet Srbije zavisi od korupcije, sve je to povezano... Korupcija "jede" celu drzavu...

  • Pametnica

    30. mart 2013 | 15:13

    E moj vojvodjanine,tako je i Milo Djukanovic pricao,pa im je sad mnogo gore. Vi ste bez Beograda i Srbije veliko NISTA...

  • Dragan

    30. mart 2013 | 11:19

    Ovo mi lici ma "Selo gori a baba se ceslja": Goruca tema danas je integritet Srbije a ne Korupcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA