Srbi sa severa Kosova se obraćaju Hagu?

Nakon proglašenja Skupštine severnog Kosova i Metohije, odbornici bi Međunarodnom sudu pravde u Hagu uputili isto pitanje kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca, kaže Krstimir Pantić

  • 2

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da ukoliko se nastavi sa pritiscima na Srbe na severu Kosova, postoji mogućnost da se sever Kosova obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu

- Ukoliko se nastavi sa pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe koji žive u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, moguć je razvoj događaja koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici - rekao je Pantić za jagodinsku televiziju Palma plus.

Pantić je rekao da bi nakon proglašenja Skupštine severnog Kosova i Metohije, koju bi činile četiri opštine, severna Kosovska Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić,  sa mogućnošću da se toj zajednici priključe i ostale opštine koje to žele, odbornici te četiri opštine najverovatnije uputili Međunarodnom sudu pravde u Hagu isto pitanje kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca.

- A to je da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomoju na delu teritorije. Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu mogao da donese drugačiju odluku u odnosu na onu kada je Priština bila u pitanju - rekao je Pantić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA