Stefanović: Ako dijalog propadne, vlast će to pokriti novim hapšenjima!

- Vlast je pregovore s Kosovom dramatizovala da bi javnost pripremila na svaki scenario - kaže funkcioner DS-a

  • 3

Šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije, Borko Stefanović, kaže da "opštu famu" oko svakodnevnog održavanja sastanaka državnog vrha zbog predstojećeg dijaloga s Kosovom može da protumači na dva načina.

Jedan je da "ako prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ode u Brisel, onda ćemo prihvatiti neki sporazum, a ako ne ide, nećemo". Drugo tumačenje je da oni pripremaju javnost na nepovoljne ishode, a u međuvremenu će najaviti neka nova hapšenja i onda će "sve prekriti ruzmarin i šaš".

S druge strane, dodao je on, gostujući u "Kažiprstu" na "B92", veoma je bitno da je "državni vrh", što je po njemu eufemizam, jedinstven po pitanju Kosova.

- Važno je da budu jedinstveni i da pokažu viši stepen ozbiljnosti i pripremljenosti nego što su pokazali. Oni su dosta nekompetentno ušli u ovaj posao i mislim da je jako važno da je neko, ko je najveći nosilac političke tećine, što Vučić jeste u ovoj vladi, bude prisutan u svemu tome, ako ništa drugo, a ono da bi pokrio premijera Dačića. U stvari, oni i traže jedan drugog da pokriju i da prikažu javnosti - evo nisam ja ovo uradio, oni su to uradili - smatra Stefanović.

On ne smatra da je DS dok je bila na vlasti propustila da učini nešto više u vezi s rešavanjem pitanja Kosova jer su, kako kaže, u toku bili tehnički pregovori, dok je sadašnja vlast otišla pet ili šet koraka ispred i na taj način ubrzala to pitanje, zbog čega je isključivo ona odgovorna za sudbinu Srba na Kosovu.

On dalje objašnjava da je DS izbegla razgovore o statusu i da nikada nije ni tražila da se o tome razgovara jer se znalo da je to nepremostiva razlika između nas i kosovskih Albanaca.

- Ova vlast je tražila odmah da se ide na zajednicu srpskih opština, da se reši najkrupnije pitanje i time su ubrzali stvari i otišli su velikom brzinom u jednom pravcu u koji mi nismo. A šta smo mi uradili - mi smo uspeli da odbijemo sve pritiske, istovremeno da ispunimo sve zahteve EU, a da ne ugrozimo nacionalni interes. To smo uspeli i dobili smo status kandidata, viznu liberalizaciju, a nismo ukinuli srpske institucije, a sećate se da je bilo velikih pritisaka. Uspeli smo sve to da rešimo bez drame i guslarske retorike - ističe Stefanović.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjo

    1. april 2013 | 15:11

    Sta vise hoce ovaj slinavko?Da nebi on mozda u Brisel?

  • lipa

    1. april 2013 | 11:22

    kako bi nam drzava bilaaaa full da Vucic i Djilas zajedno rade :-) sprdali bi se

  • Tanasko

    1. april 2013 | 19:44

    Ovaj žuti stvarno sebe smatra vidovitom osobom,imajuć u vidu da su svi lažovi kao on što je...i opet dokayije svoj obraz koji sedi na njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA