DRŽAVNI VRH: Teške odluke narednih dana! (FOTO)

- Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Ova runda pregovora prevazišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška - kaže savetnik predsednika Marko Đurić

  • 1

Srpska delegacija koja je predstavljala Srbiju na osmoj rundi dijaloga u Briselu, odmah nakon sletanja na beogradski aerodrom, uputila se ka zgradi Predsedništva, gde je održan sastanak državnog vrha!

Kako saznaje Telegraf.rs, na sastanku državnog vrha bilo je reči o neuspeloj rundi pregovora s Prištinom, kao i o daljim koracima vlasti u Srbiji.

U zgradu na Andrićevom vencu ušli su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Marko Đurić.

Osma runda dijaloga u Briselu završena je sinoć bez dogovora, a šefica evropske diplomatije i posrednica u dijalogu Ketrin Ešton saopštila je da je za nju politički dijalog završen i da očekuje od Beograda i Prištine da je obaveste o tome šta su odlučili.

- Obistinile su se crne slutnje da u Briselu neće biti kompromisa. Državni vrh će narednih dana doneti teške odluke i obavestiće javnost o njima - rekao je savetnik predsednika Marko Đurić, pa nastavio:

- Nismo postigli nikakav kompromis, ali smo rešeni da ka njemu idemo. Ova runda pregovora prevazišla je sva naša negativna očekivanja i situacija je veoma teška - rekao je Đurić.

KOCIJANČIĆ: NEIZVESNA NOVA RUNDA DIJALOGA!

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijančić izjavila je danas da su elementi za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine prisutni, ali da Ešton tek treba da odluči da li će sazvati još jednu rundu dijaloga.

- Ona očekuje da joj se učesnici u dijalogu jave nakon konsultacija u svojim prestonicama, ali za sada ne nemerava da sazove formalan sastanak u Briselu - rekla je Kocijančič na konferenciji za novinare u Briselu.

Portparolka visoke predstavnice izbegla je da dalje pojasni saopštenje koje je Ešton izdala kasno sinoć, nakon dvanaestočasoovne runde dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine, koja je završen bez postignutog dogovora.

Ešton je sinoć konstatovala da je jaz između dve strane "vrlo uzak, ali veoma dubok", kao i da je sinoćna runda bila "poslednji formalan sastanak" pod njenim posredništvom.

Ešton je u saopštenju rekla da očekuje da je učesnici u dijalogu nakon konsultacija "obaveste šta su odlučili".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA