Fejt: Referendum niko neće priznati

Beograd mora da povuče policiju, bezbednosne snage, obaveštajne službe koje su prisutne na severu Kosova, rekao šef Međunarodne civilne kancelarije

  • 0

Referendum na severu Kosova neće imati nikakvog uticaja jer međunarodna zajednica, uključujući EU i UN neće priznati rezultat referenduma, izjavio je šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt.

- Referendumu ne bi trebalo pridavati veliku važnost i trebalo bi se usredsrediti na razvojne procese koji su u toku - rekao je Fejt.

Srbi u četiri opštine na severu Kosova najavili za 14. februar i 15. februar referendum o tome da li prihvataju kosovske institucije.

- Nisam uopšte siguran da je to toliko bitno. Mogu da pogađam kakav će ishod referenduma biti, ali taj ishod jednostavno neće biti priznat. To neće priznati vlasti ovde, neće priznati organizacija koju ja predstavljam, neće priznati EU, neće priznati UN. Ako to niko ne priznaje teško da će imati nekakvog materijalnog uticaja. Ne mislim da će to promeniti tok događaja na Kosovu - rekao je Fejt u intervjuu za Glas Amerike.

Fejt je naveo i minimalne zahteve koje bi Beograd trebalo da ispuni na severu Kosova.

- Beograd mora da povuče policiju, bezbednosne snage, obaveštajne službe koje su prisutne na severu Kosova, zato što njihovo prisustvo i njihove aktivnosti na severu krše Rezoluciju 1244 - rekao je Fejt.

On je dodao da, kada su u pitanju institucije u oblasti zdravstva i obrazovanja, "strukture kroz koje Beograd može da pomaže srpskom stanovništvu na severu, one mogu da nastave sa svojim radom, ali na transparentan način i to je zahtev EU".

(Telegraf.rs, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA