NIKOLIĆ: Srbiji je dat ultimatum!

- Rukovodstvo Republike Srpske je za odbijanje ultimatuma - saopštio je predsednik RS Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa predsednikom Srbije

  • 8

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će stavovi državnog vrha o sporazumu s Prištinom biti poznati sutra, da će to biti jedinstven stav i da, uprkos tome što je državi u ovom trenutku teško, građani treba da budu uvereni da je Srbija u sigurnim rukama, koje neće da popuste.

- Stavove državnog vrha, koji će biti jedinstven, saopštićemo sutra, što neće biti jednostavno, jer to u Briselu nije bila ponuda, to je bio ultimatum. Da može da se popravi može, da mora da se popravi, mora, jer pod firmom ukidanja paralelnih institucija, neko namerava da ukine Srbe kao da su paralelni narod - kazao je Nikolić na konferenciji za novinare nakon susreta s rukovodstvom Republike Srpske.

On je podsetio da je Srbija dužna da sprovede Rezoluciju skupštine Srbije ili da ono što prihvati u dijalogu sprovede kroz institucije Srbije.

Srbija je bila ubeđena da pregovara o datumu u kojem će početi da otvara vrata Evropske unije, naveo je Nikolić i dodao da je jedan od uslova u tome bilo uspostavljanje što boljih odnosa Beograda i Prištine.

- Znate čega smo se sve odrekli, ali smo insistirali na nekim nadležnostima koje srpska zajednica mora da ima. Naišli smo na zid, i to je ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova i Metohije, a niko u Srbiji nije za to zadužen i neće o tome da pregovara, ali hoće o tome kako će srpska zajednica tamo da živi - kazao je Nikolić, i ponovio da će građani sutra imati odluku vlade iza koje će stajati i predsednik Srbije i većina parlamentarnih stranaka. 

On je kazao i da ako se insistira na pregovorima o odnosima Srbije i Kosova format kojem smo do sada pregovarali neće biti zadovoljavajući i "mi ćemo insistirati da se pregovara pod okriljem organizacije čiji smo član".

Nikolić je naveo i da je Srbija u razgovoru s delegacijom RS, koju je predvodio predsedniik Milorad Dodik, naišla na opuno razumevanje u takvim stavovima, da je želja dva rukovodstva da Srbija RS dalje napreduju.

- Imaćemo zajedničke poduhvate u mnogim sferama. Nastupaćermo zajedno na mnogim trižištima i mislim da ćemo zajednicski da se borimo za ciljeve koje smo proklamovali svojim ustavima i obećali svojim građanima - kazao je Nikolić.

- Trenutno se ne rešаvа sаmo problem Srbije, već srpskog nаrodа nа Bаlkаnu - istakao je Nikolić.

Dodik: Rukovodstvo RS je za odbijanje ultimatuma

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Srpske podržati odluku Srbije i Vlade Srbije u vezi sa Kosovom ma kakva ona bila i poručio da će nastaviti sa politikom nepriznavanja nezavisnosti pokrajine.

Dodik je na konferenciji za novinare, rekao da "je rukovodstvo RS za odbijanje ultimatuma, da se treba vratiti sebi i spečiti egzodus srpskog naroda."

- Kada se kaže ne ultimatumu ništa se ne događa, a kada se na ultimatum kaže da, onda uslede novi ultimatumi. Sve je učinjeno mimo Rezolucije 1244, a cilj je ne samo da ona bude ukinuta, već da je na neki način ukinu sama Srbija i srpski narod - rekao je Dodik.

On je poručio da ogroman autoritet EU stoji iza ulitimatuma Srbiji i da se postavlja pitanje gde je kraj te liste podsetivši da je srpski narod mnogo puta osetio aroganciju međunarodne zajednice, mnogo puta je kažnjavan, a da mu se sada nudi još i poniženje.

Ključno je, perma njegovim rečima, da se sada donese odluka i staviti se na procenu i onih koji su za, kao i onih koji su protiv.

Dodik je zaključio da je uveren da će Srbija doneti jedinstvenu odluku, da će pokazati jedinstvo istakavši da rukovodstvo RS nije za to da se pokreću nove dileme kada je reč o Kosovu, već da njih treba odbaciti, a ojačati ono što se zove državnim jedinstvom Srbije.

On je kritikovao EU zato što je dijalog Beograda i Prištine dovela u kontekst dobijanja datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU navodeći da je mnogo vremena prošlo za fer odluke na samom Kosovu i ponovio da ambijent za odluku u kontekstu dobijanja datuma nije fer.

Rаzgovorimа delegаcijа Srbije i Republike Srpske, pored Nikolićа, prisustvovаli su i premijer Ivicа Dаčić i prvi potpredsednik Vlаde Aleksаndаr Vučić. U delegаciji RS nаlаze se predsednik Milorаd Dodik, premijer Željkа Cvijаnović i predsednik pаrlаmentа Igor Rаdojčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    7. april 2013 | 19:23

    Alo diplomac, nisi ti duzan da polazes racune bosancerosima....niti su te oni birali niti te placaju. Ti se malo prihvati svog posla i kreni da radis u interesu naroda Srbije. Naravno ako ista znas da radis osim lelemudjenja sto odlicno unovcavas celog zivota.

  • Samir

    8. april 2013 | 09:50

    Koga je briga u kojoj je zemlji ako nema sta jesti. Samo foteljasima je bitno,oni su kvazi patriote ,a u stvari ih interesuju samo fotelje. Dali ce RS biti ovdje ilio dje interesuje samo politicare. NAROD JE GLADAN. Sirotinja je sirotinja i Srbiji i u Bosni i bilo gdje u svijetu. Neka mi vladar bude i vanzemaljac samo da mi bude dobro. ZA....TE vise ta sranja u pm.

  • vukašin

    7. april 2013 | 18:10

    Kao i uvek , ko je mislio da će biti drukčije? Muka naša , samo treba biti jedinstven i biće lakše. Pajtića i njegovu bandu pohapsiti,odma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA