BRISEL O PREGOVORIMA: Lopta je u dvorištu Srbije

- Beograd treba da nam dostavi svoje primedbe i očekivanja od nastavka dijaloga pre odluke šta bi bili sledeći koraci u dijalogu i da li se i u kojoj formi nastavljaju razgovori - kažu u EU

  • 2

Evropska unija od srpske vlade očekuje da jasno stavi do znanja šta očekuje od nastavka dijaloga, a takvu informaciju, osim onog što se moglo čuti u medijima, Ketrin Ešton do ovog trenutka nije dobila, prenosi RTS.

- Beograd treba da nam dostavi svoje primedbe i očekivanja od nastavka dijaloga pre odluke šta bi bili sledeći koraci u dijalogu i da li se i u kojoj formi nastavljaju razgovori. Lopta je još uvek u dvorištu Srbije - rečeno je RTS-u u Briselu na pitanje da li reakcija Ketrin Ešton znači da će dijalog biti nastavljen.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton oglasila se saopštenjem u kojem se kaže da veruje da su nakon nekoliko rundi pregovora svi elementi sporazuma o severu Kosova na stolu.

- Ketrin Ešton je pozvala Srbiju da učini poslednji napor da se postigne sporazum s Prištinom. To je vrlo jasno i poruka koju šaljemo Beogradu - objasnila je Maja Kocijančič, i time odgovorila na pitanje da li će biti nove runde dijaloga, pošto je srpska vlada odbila iznesene predloge za sporazum s Prištinom.

Na pitanje agencije Beta da li je poruka visoke predstavnice EU za "ulaganje poslednjih napora za sporazum" upućena samo Beogradu ili i Prištini, Maja Kocijančič je uzvratila da je "poruka upućena srpskoj vladi".

Na redovnoj konfenreciji za novinare u sedištu Evropske komisije, pročitala je delove sinoćnjeg saopštenja Ketrin Ešton i nije želela da iznosi druge detalje.

KOHA DITORE: Srbija Briselu poslala poruku ćirilicom

Novi susret Dačića i Tačija, prema pisanju prištinskih medija, mogao bi da bude već do kraja ove nedelje.

- Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku izrazio je očekivanje da će se predstavnici Beograda i Prištine ponovo sastati do kraja ove nedelje - piše prištinski dnevnik "Koha ditore".

Čolaku je dodao da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, svesna da je sporazum blizu i da neće dozvoliti da sve propadne.

- Baronesa Ešton nije spremna da tako lako izgubi ovaj proces i zna da je sporazum blizu. Zbog toga će uskoro sazvati sastanak, sigurno do kraja nedelje. Ali je poznato da su principi o kojima je razgovarano u korist Kosova - izjavio je Čolaku, i dodao da Vlada Kosova nije imala nikakav rok za bilo kakav odgovor Briselu, kao što je to bio slučaj sa Srbijom.

List navodi, pozivajući se na više neimenovanih izvora, da je Srbija u Brisel poslala odluku ispisanu ćirilicom, i dodaje da se iz izjava Ketrin Ešton "može jasno videti da smatra da je Srbija odgovorna za neuspeh dogovora".

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nijazi Kuqi

    9. april 2013 | 17:26

    Vucic i njegova dva satelita iz "drzavnog vrha" juce su najpre izrazili potrebu da se dijalod hitno nastavi a odmah zatim su rekli da nece da prihvate sporazum!!!??? A Dacic je sve do juce tvrdio da Estonova u Briselu nije iznela nikakav papir, osim jelovnika. Ako je to tacno onda se postavlja pitanje: zasto je "drzavni vrh" uopste raspravljao sve vreme o tom pitanju? Ako nisu hteli da ga odbace zasto su se njime koristili kada su narucili jela i pice? Najbolje od svaga je ipak to sto su ga odbili, ali ga nisu odbacili, jer su trazili da opet sednu za stolom u briselu gde ih ceka onaj te isti jelovnik iz koga su odstranjene mrsne ponude a ostale su samo vegetarijanske, lakse za varenje.

  • Ivan

    9. april 2013 | 16:22

    Nastavljaju se u Moskvi )

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA