DAČIĆ SA PUTINOM: Jačanje ekonomske saradnje

Uoči posete srpske delegacije, u Moskvi je najavljeno potpisivanje sporazuma dve strane o dodeli kredita Srbiji u vrednosti 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu

  • 1

Unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije, kao jedna od glavnih tema dvodnevnih razgovora delegacija dve zemlje, koji počinju danas u Moskvi, dolazi u pravo vreme, s obzirom na to da je vrednost trgovinske razmene između Srbije i Rusije opala prošle godine za petinu.

Kako je najavljeno u Beogradu i Moskvi, premijer Srbije Ivica Dačić, koji predvodi srpsku delegaciju, danas će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom o raznim oblicima jačanja dvostranih ekonomskih odnosa, uključujući i unapređenje trgovine, saradnju u energetici i dolazak novih ruskih investitora u Srbiju.

Uoči posete srpske delegacije, u Moskvi je najavljeno potpisivanje sporazuma dve strane o dodeli kredita Srbiji u vrednosti od 500 miliona dolara, za podršku srpskom budžetu.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) ocenjuju da razgovori na najvišem vladinom nivou o jačanju dvostranih veza dolaze u pravi čas, jer je nakon pada od petine u 2012. vrednost trgovinske razmene dve zemlje početkom ove godine - povoljnija.

Podaci PKS pokazuju da je u februaru ostvarena ukupna robna razmena dve strane u vrednosti od 505,1 milion dolara, što je blag rast u odnosu na isti mesec 2012.

Prošlogodišnji minus Srbije u trgovini sa Ruskom Federacijom od 976,5 miliona dolara mogao bi, verovatno, već ove godine da se osetnije smanji, ukoliko bi bio prihvaćen predlog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da Moskvi dozvoli bescarinski izvoz automobila "Fijata", proizvedenih u Kragujevcu, na rusko tržište.

Važeći Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, potpisan 28. avgusta 2000. godine, predviđa da je oko 95 odsto tarifnih pozicija oslobođeno plaćanja carinskih dažbina u međusobnoj trgovini.

Srbija je u pregovorima sa Ruskom Federacijom postigla dodatnu liberalizaciju koja je otpočela primenom novog Protokola o izuzecima iz režima slobodne trgovine potpisanog 3. aprila 2009. godine.

Ovom prilikom, Srbija će u pregovorima sa najvišim ruskim zvaničnicima zahtevati da se dozvoli i besacarinski izvoz na rusko tržište šećera i još nekih prehrambenih proizvoda.

Srbija je veoma zainteresovana i za dolazak novih ruskih investitora koji su u energetske i druge projekte u našoj zemlji uložili, u periodu od 2003. do kraja prošle godine, oko dve i po milijarde dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samir

    10. april 2013 | 09:16

    E tako se to radi. Kao pokojni Tito. Trgujes sa svima,ako nece EU hoce Rusi,Arapi,Amerikanci. Ko da vise. Uvijek je bilo. Najvrednije u bisoj Jugi je strateski polozaj,koji svima treba.Konacno ste SHVATILI ,trebalo vam je 33 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA