UN O TRIBUNALU: Nikolić prvi govornik u debati

Skup će otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a uoči početka debate prisutnima će se obratiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun

  • 1

U Ujedinjenim nacijama danas će biti održana javna debata o radu međunarodnih krivičnih sudova, na kojoj će o radu haškog tribunala govoriti predstavnici 50 država, među kojima nema Sjedinjenih Američkih Država, ali ni predstavnika Haškog tribunala.

Skup će u 10 časova ujutro po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a potom će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Posle dvojice lidera UN, počinje debata, a prvi govornik je srpski predsednik Tomislav Nikolić.

- Predsednik Srbije će izložiti jedan ozbiljan referat, ozbiljnu analizu na 42 strane, koja će ostati u arhivama UN i kojim će se dokazati da proces koji je prethodio formiranju i formiranje Haškog tribunala nisu u skladu s pravom - najavio je uoči rasprave u Njujorku savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Prema do sada dostupnim podacima, učešće su od država najavili: Rusija, Kina, Japan, Australija, Švajcarska, Hrvatska, Indija.

Debatu je posle oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču zakazao predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, koji kaže da su u proteklih mesec dana vršeni snažni pritisci iz određenih centara moći da se od te rasprave odustane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    10. april 2013 | 11:25

    Pa sta ce amerikanci tamo kad oni diriguju radom tog cirkusa od suda.Zlocince oslobadjaju a drze coveka "optuzenog " za verbalni delikt 9 godina bez presude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA