Ovo je tekst sporne vojvođanske Deklaracije!

Navodi se da je voljom njenih građana Vojvodina u sastavu Srbije, a da u poslednje vreme dolazi do narušavanja njihovih prava

  • 6

Vlada Vojvodine objavila tekst "Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine".

O Predlogu deklaracije trebalo je da se raspravlja juče u Skupštini Vojvodine, ali je predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor otkazao sednicu.

Udruženja koja se protive usvajanju deklaracije su za sutra najavila protest u Novom Sadu, a skupu će se pridružiti SNS i DSS.

U Predlogu deklaracije konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa, a od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza prema Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

- Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređvanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine - piše u Predlogu deklaracije.

- Nažalost, svedoci smo činjenice da u poslednje vreme dolazi do narušavanja ukupnog ambijenta koji, ne samo da ne doprinosi razvoju pravnog sistema i uspostavljanja poverenja između organa AP Vojvodine i centralne vlasti, nego i najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine, ostvarivanje njihovih prava i garanciju sigurnosti. Posebno je osetljivo pitanje vezano za narušavanje ranije stečenih prava, a što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi - stoji u tekstu.

Kako se navodi, nesporazumi su krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja AP Vojvodine.

Kompletan tekst Predloga deklaracije možete pročitati na sajtu Vlade AP Vojvodine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ludilo

    11. april 2013 | 15:01

    Šta je tu sporno? Republička vlada je pod parolom borbe protiv separatizma dovela najrazvijeniji deo Srbije do ruba propasti. Da bi cudo bilo veće, dobar broj onih koji žive u Vojvodini stali su na stranu uništitelja Vojvodine. Da li je to neka masovna hipnoza ili kompletno ludilo? Kako može neko da navija za svoju propast? Možda je samo mazohizam, pa mi u Vojvodini volimo da crnjčimo na njivama koje će Vučić, Dačić i Dinkić prodati Arapima za sitne pare i da pri tom živimo u nabijačama sklonim padu sa praznim novčanicima. Ne boji se vlast u Beogradu odvajanja Vojvodine, nego "zavrtanja slavine", ali čak i od ovakve vlasti bi bilo previše da stvari nazove pravim imenom. Vojvođani , mućnite malo glavom.

  • Савезна република Србија и Војводина

    11. april 2013 | 16:27

    Доста је пљачке од стране Београда!

  • vukašin

    11. april 2013 | 16:06

    Kakvo istorijsko i prirodno pravo . Jesu oni normalni.? Pa u Vojvodini živi 85%srba. Vrlo je jednostavno to je Srbija , nemože biti jednostavnije. A ovi na vlasti u Vojvodini Pajtić,Čanak i ko još će videti gde su posle izbora -nigde. Pajtić je ćutao ili pričao jedno dok je DS bio na vlasti , a sad sere i izigrava novu mladu , femka se od kad su pukli. Sve mislim da nije on peder.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA