Datum za Srbiju tek u decembru?

Sledeću šansu za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU mogli bi da imamo tek u decembru jer je sve izvesnije da od juna nema ništa, iako delovi vlasti tvrde da imamo još manevarskog prostora

  • 5

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić juče je preveo na jezik običnih ljudi uvijenu poruku evropskih parlamentaraca da od toliko puta pominjanog datuma za početak pregovora sa EU, nema ništa, makar u junu. Da li je ipak sve izgubljeno, mišljena su podeljena.

Poslanik i potpredsednik DS Dejan Nikolić kaže da je vest o nedobijanju datuma, koju smo dobili prilikom posete nemačkih i francuskih parlamentaraca, jako loša za Srbiju.

- Ta vest pokazuje da Vlada nema kapaciteta da vodi Srbiju ka EU. Pored toga što je loše vodila pregovore o statusu Kosova, izveštaj Evropske komisije će pokazati da ova vlast nije napravila nijedan korak iz evropske agende na unutrašnjem planu - ističe Nikolić.

On dodaje da će vlast biti odgovorna ako Srbija stane na evropskom putu i poručio:

- Mi ih još jednom upozoravamo da se ne igraju budućnošću.

Potpredsednica SPS i članica Odbora za EU integracije Dijana Vukomanović napominje da proces još nije završen i da nam EU još nije decidirano rekla "NE".

- Ima još dana do Vidovdana. Konačnu odluku nemamo, reč je samo o stavu i utisku. Proces teče dalje, a on je takav da su evropski parlamentarci nešto kao "advokati", Evropska komisija "brokeri na berzi" dok Savet ministara ima konačnu reč. Do njihovog zasedanja imamo još dva meseca, što nam ostavlja, nadam se dovoljno, manevarskog prostora da pregovore nastavimo - naglašava ona.

Vukomanovićeva objašnjava da čak i u delegaciji nemačkih i francuskih parlamentaraca postoje različiti stavovi po pitanju Srbije, što je, kako kaže, normalno jer dolaze iz različitih stranaka.

- Francuzi s kojima sam danas razgovarala više su blagonakloni u oceni Srbije od Nemaca. Nemci u su izbornom procesu u svojoj zemlji, dok su Francuzi relaksiraniji jer su ga završili - ističe potpredsednica SPS.

Na optužbe opozicije da će Vlada biti odgovorna ako Srbija stane na putu ka EU, ona odgovara potvrdno.

- Ova Vlada jeste odgovorna i od toga ne beži, ali treba reći da nastavljamo proces u kome je dominirala DS. Mislimo da je odluka da se pregovori s tehničkog podignu na viši, politički nivo političke hrabrosti, dok je ono što Bojan Pajtić radi u Vojvodini politički avanturizam.

Poslanik SVM Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije, kaže da jučerašnja izjava prvog potpredsednika Vlade da od datuma nema ništa nije iznenađenje, već realno stanje stvari.

- Iskreno, ne mislim da će do kraja juna nešto da se promeni. Ipak, bliži sam mišljenju da ćemo do kraja godine dobiti datum nego onom da nećemo. U septembru će Evropska komisija predstaviti izveštaj o napretku, na osnovu koga, nadam se, u decembru možemo da očekujemo datum - prognozira on.

Tokom pregovora s Prištinom bili smo blizu postizanja sporazuma, tako da EU to shvata i, kako kaže, moguće je da će se pregovori, u nešto izmenjenom formatu, nastaviti.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA