"STOP RAZBIJANJU SRBIJE": Protest protiv deklaracije Vlade Vojvodine

Organizatori protesta najavljuju da će poslati poruku da u Vojvodini nema mesta separatizmu i pozvati pokrajinsku vlast da se povuče i raspiše vanredne izbore

  • 5

U Novom Sadu će danas, ispred zgrade Vlade Vojvodine, biti održan protest "Stop razbijanju Srbije", sa kojeg će organizatori i učesnici, kako je najavljeno, poslati poruku da u Vojvodini nema mesta separatizmu i pozvati pokrajinsku vlast da se povuče i raspiše vanredne izbore.

Protestu, koji organizuje nekoliko udruženja, priključiće se Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije, studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije Sloga, predstavnici drugih organizacija i udruženja građana.

Najvažniji razlog za protestno okupljanje je Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, čije je donošenje nedavno najavio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, što je potom izazvalo burna reagovanja u prvom redu opozicionih političkih partija u vojvođanskoj skupštini, a potom i predstavnika vlasti i opozicije ne samo u pokrajini nego i u državi.

Na protestu u Novom Sadu učestvovaće i SPS, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Socijaldemokratska partija Srbije.

Predlog za donošenje deklaracije osudili su i Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri, a najavljeno je i da će se te stranke i političke organizacije pridružiti mitingu ispred zgrade pokrajinske vlade.

Posle apela predsednika skupštine Vojvodine Ištvana Pastora upućenog juče pokrajinskoj vladi da odustane od toga da se na sledećoj sednici pokrajinske skupštine na dnevnom redu nađe deklaracija, Pajtić je izjavio da će deklaracija ostati u skupštinskoj proceduri.

Vlada Vojvodine objavila je na svom sajtu Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a u kojoj se, između ostalog, konstatuje pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brane

    12. april 2013 | 08:25

    Klasican scenario, kad republicka Vlada hoce da zataska aktuelne i goruce probleme.

  • Brane

    12. april 2013 | 10:23

    TDI i njemu slicni, ili su suvise mladi, ili suvise brzo zaboravljaju, da ,,dogadjanja naroda,, Srbiji nikad dobro doneli nisu, pa nece ni sada. Zato, unapred treba oprostiti svim indoktriniranim i zaludjenim koji se danas pojave ispred Skupstine Vojvodine. Ko istinski voli Srbiju, svakako ce to uciniti na bolji nacin nego sto je mitingovanje

  • TDI

    12. april 2013 | 09:50

    Brane dobri stari glasaču DSa. Narodu je dosta tvojih lopova i odvajanja Vojvodine zbog Pajtićeve fotelje. U zatvor neće da idu ali hoće da kradu. To je pravi razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA