VIKILIKS: Tito bio vezan za Kardelja!

U depeši Ambasade SAD u tadašnjoj Jugoslaviji opisan je mogući scenario događanja nakon Kardeljeve smrti, koji je tih dana drugi put bio podvrgnut ozbiljnoj operaciji

  • 4

Odlazak Edvarda Kardelja, nekadašnjeg člana Predsedništva SFRJ, biće lični udarac Josipu Brozu Titu, doživotnom predsedniku bivše SFRJ, jer je Kardelj bio "intelektualni vodič" i jedan od najbližih prijatelja, ocenila je Ambasada SAD u Beogradu poslednjeg dana avgusta 1976. godine.

U depeši Ambasade SAD u tadašnjoj Jugoslaviji, koju je objavio Vikiliks, opisan je mogući scenario događanja nakon Kardeljeve smrti, koji je tih dana drugi put bio podvrgnut ozbiljnoj operaciji.

I dok se u depeši navodi da su se svi pitali "šta posle Tita", novo pitanje bi trebalo da bude "šta posle Kardelja", stoji u depeši o kojoj pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Kardelja su američke diplomate okarakterisale kao vodećeg državnog teoretičara, oca samoupravljanja i nesvrstanih, te jednog od najbližih Titovih saradnika.

Američke diplomate navode da bi odlazak vodećeg teoretičara mogao dovesti do povećanog uticaja onih koji favorizuju jaču partijsku kontrolu i koji nastoje da umanje fleksibilnost jugoslovenske ideologije.

Takođe, smatrali su da ne postoji čovek s jasnom vizijom, te da se dosad nije ni raspravljalo o eventualnom kandidatu koji bi mogao da ga zameni.

U depeši se navode mogući naslednici i to: Vladimir Bakarić, Jure Bilić i Kiro Gligorov, i naglašava da oni imaju "predsedničkog materijala", ali da imaju i ozbiljne mane.

Sa druge strane, Džemal Bijedić, Franjo Herljević, Ivan Stamobilić i Nikola Ljubičić, ističu u depeši, teško da mogu da odu toliko visoko, baš kao i neki od eminentnih vojnih oficira, ekonomista i ostalih političara.

- I dok izveštaji o Kardeljovom stanju variraju, mi smo veoma pesimistični, posebno nakon što je jedan partijski zvaničnik rekao švedskom diplomati da Kardelj više neće igrati aktivnu političku ulogu -  naglašava se u depeši, i dodaje da je član Predsedništva Vladimir Bakarić jednom nemačkom diplomati rekao da će "karcionom sprečiti Kardelja da se vrati na političku scenu".

U svom scenariju o mogućem izgledu Jugoslavije nakon Kardelja, u depeši se navodi da će Kardeljev odlazak zasigurno ojačati uticaj Miloša Minića, tadašnjeg jugoslovenskog ministra spoljnih poslova, za kojeg kažu da "nije američki prijatelj".

Oni smatraju da kad ode Kardelj, neće biti nikoga ko će nadgledati Minićev rad.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijels

    15. april 2013 | 13:51

    Dasoni novice BMW vozi!!!

  • Danijels

    15. april 2013 | 13:50

    Sram te billo, tito smece eeeey, pa plata je negde i do 4000 hiljade maraka bila u to vreme. Moj deda je imao 3000 maraka, plata a sad hehe 100 evra mesecno u negotinu primas, sramota. Hvala bogu sto nezivim u SRBIJU volim ovu zemlju, volecu je zauvek... SRBIJA...

  • ДАШОНИ

    12. april 2013 | 16:31

    И НЕ БИЛИ " ВЕЗАНИ" КАД СУ ИСТО СМЕЋЕ БИЛИ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA