VUČIĆ: Srbija želi da postigne sporazum sa Prištinom

- Nije pitanje da li će to biti u tri dana, jer i ako za mesec dana taj problem rešimo, mi smo ogromnu stvar za našu zemlju uradili - izjavio je prvi potpredsednik Vlade

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi da postigne sporazum sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, ali da to bude usklađeno sa našim elementarnim državnim i nacionalnim interesima, te da bi rešenje tog problema bila "ogromna stvar za našu zemlju".

- Nije pitanje da li će to biti u tri dana, jer i ako za mesec dana taj problem rešimo, mi smo ogromnu stvar za našu zemlju uradili - rekao je Vučić, i dodao da se svakog dana razgovara, da niko to neće stavljati pod tepih, niti će bežati od te teme.

- Mislim da je najvažnija poruka da Srbija hoće da rešava probleme i nema vremena za čekanje - izjavio je Vučić novinarima posle obilaska porodice Adamić, čija dvoipogodišnja devojčica čeka na transplantaciju srca u Beču.

On je kazao i da je pozicija Srbije po tom pitanju jasna, da smo spremni i otvoreni za razgovore, uvek svuda i na svakom mestu pod pokroviteljstvom EU, a "koga će oni izabrati to je njihova stvar i mi o takvim stvarima ne vodimo računa".

- Mi nismo imali nikakav problem sa tim šta je i kako je radila visoka komesarka EU Ketrin Ešton, već s tim što Priština nije želela da učini nikakav ustupak, a od srpske strane je to sve vreme traženo - podsetio je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade nema informacije o tome da će se komesar za proširenje Štefan File uključiti u dijalog Beograda i Prištine, o čemu spekulišu mediji u Srbiji, ali je , kako je rekao, njegov utisak da svi pokušavaju da pronađu način da se razgovori ne zatvaraju, već nastave.

- U našem je interesu da probleme rešavamo, a ne da nam se gomilaju - kazao je Vučić navodeći da sve vreme postoji intenzivna komunikacija Beograda s Briselom ali i s mnogim drugim evropskim i vanevropskim centrima moći u cilju nastavka razgovora i pokušaja da se pronađe "modus operandi" za ono što bi trebalo da usledi.

Ponovio je i da nikome ne odgovara da se stvari zamrznu i da sve ostane po starom, te da se stoga nada da će Srbija naići na razumevanje i da će razgovori biti nastavljeni.

URUČENA POMOĆ MALOJ LJUBICI 

Lider SNS uručio je u ime stranke 10.000 evra porodici Adamić, na ime pomoći za transplantaciju srca njihovoj dvoipogodišnjoj devojčici Ljubici na klinici u Beču.

Srce male Ljubice sada radi samo sa 20 odsto kapaciteta i hitno joj je potrebna transplantacija srca.

Operacija je već zakazana, a ukupni toškovi iznose 120.000 evra, od kojih su Adamići prikupili oko 40.000.

Vučić je primetio da treba da se naučimo da vodimo računa i o drugim ljudima i da smatra da ćemo na taj način svi biti bolji, kao i društvo u celini.

- Pomogli smo koliko smo mogli, a učinićemo sve da to i nastavimo - rekao je Vučić.

On je na pitanje novinara vezano za eventualno osnivanje fonda za pomoć ovakvoj deci, rekao da prihvata svaku vrstu dobrog predloga, a da će šefu republičkog Sekretarijata za zakonodsavstvo Dejanu Ðurđeviću reći da pokuša da pronađe način gde bi se moglo, bar od onih koji imaju, da se izdvoji neki dinar kako bi se pomoglo deci koja su bolesna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA