MILOVIĆ: Pojačana dežurstva nisu barikade

Direktor Vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin poručio je da niko sa severa neće izazvati bilo kakvu namerno organizovanu, vojnu provokaciju, koja bi mogla da izazove nasilje

  • 0

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, komandir Kriznog štaba Zvečan, rekao je da su Opštinsko veće i Krizni štab doneli odluku da se na magistralnom pravcu Priština-Raška u naselju Rudare pojača budnost građana, zbog retorike otvorenih pretnji iz Prištine, koje ukazuju na namere nasilnog zauzimanja severa.

- Ovo nije postavljanje barikada, već vidljiva prisutnost građana sa ciljem da osmatraju i da na svaku najavu ulaska specijalnih jedinica Rosu na vreme reaguju - pojasnio je Milović, i naglasio će se Kfor, Euleks i svi ostali predstavnici međunarodne zajednice, koji su na KiM po Rezoluciji 1244, neometano kretati.

Milović je dodao da su sa predstavnicima Kfora gotovo svakodnevno u kontaktu.

- Sinoć su bili u Rudaru, obavešteni su da građani ono što stiže iz Prištine doživljavaju kao pretnju i zbog toga su na danonoćnim dežurstvima - dodao je Milović.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da niko sa severa KiM neće izazvati bilo kakvu namernu organizovanu, vojnu provokaciju koja bi mogla da izazove nasilje ili bilo šta što bi imalo nesagledive posledice.

- Mi smo opredeljeni za mir, nama odgovara potpuno stanje mira i bezbednosti na ovim prostorima. Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji, prvenstveno na severu pokrajine, svi predsednici opština su ujedno i komandanti kriznih šatobova, mi danas izražavamo zabrinutost zbog nasilne, gotovo ratne retorike koja dolazi iz Prištine i koja stalno pominje nekakvo konačno rešenje, u kome može da se nasluti ili se otvoreno preti nasiljem - rekao Vulin.

Vulin je zatražio od međunarodne zajednice da se "jasno odredi prema svemu što dolazi iz Prištine, a što podseća na najavu nasilja i ratno huškanje".

- Mi još uvek čekamo da međunarodna zajednica jasno i glasno kaže, preko svojih predstavnika na KiM, da je mir jedini način da se reše problemi. Kad god izostane jasna politička volja međunarodne zajednice dolazi do samoorganizovanja ljudi, mi želimo da predstavnici međunarodnih zajednica budu statusno neutralni i obezbede mir za sve ljude na prostoru KiM, ako to bude tako mi nemamo razloga za brigu – zaključio je Vulin.

Na pitanje da li će doći do potpisivanja sporazuma Vulin je rekao da to "zavisi od samog sporazuma".

- Ne može se prihvatiti nešto što neće garantovati sveukupnost života na KiM i nešto što neće garantovati civilizovan ljudski život, međunarodna zajednica ima mandat, ima sredstva, ima mehanizme da obezbedi bezbednost za sve koji žive na KiM, da li će to uraditi zavisi samo od nje – rekao je Vulin i dodao "država Srbija nije imala drugog načina da se odredi prema ponuđenom u Briselu jer dogovor nije ponuđen.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA