TAČI: Srbija sada bira između integracije i izolacije

- Ukoliko Srbija izabere evropski put, onda se sporazum sa Kosovom mora postići. Ako odluči da odbije sporazum, to je njihova volja za nastavak izolacije - ocenio je kosovski premijer

  • 16

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da još postoji mogućnost za postizanje sporazuma Prištine i Beograda, i istakao da se nada da će se u predstojećim satima i danima stvari kretati u pravcu postizanja sporazuma uz posredstvo Evropske unije i uz snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Tači je rekao da još postoje mogućnosti postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali da je Srbija želela da dramatizuje, što je uradila u Beogradu, ali i tokom zajedničkog sastanka sa Ketrin Ešton.

On je dodao da Srbija ne može držati kao "taoca" evropsku budućnost Kosova, regije i investicije EU u regionu.

- Mogućnost postoji. Srbija je htela da izdramatizuje ovaj proces u Beogradu, to je otvoreno uradila i u Briselu na zajedničkim sastancima sa Eštonovom. Tu dramu je stvorila i kod svoje javnosti. Mislim da je sada trenutak da krenemo napred - rekao je Tači u intervjuu Radio Slobodna Evropa.

On je istakao da je pozicija delegacije Kosova u potpunosti u skladu sa idejama Eštonove o sveobuhvatnom sporazumu, koji će konačno normalizovati odnose između Kosova i Srbije, otvoriti sigurnu evroatlansku perspektivu i za Kosovo i za Srbiju, a sa ciljem mira, stabilnosti i regionalne saradnje.

Prema njegovim rečima, u interesu je svih da Srbija prihvati sporazum.

- Srbija je sada u dilemi između integracije ili izolacije. Ukoliko Srbija izabere evropski put, onda se sporazum sa Kosovom mora postići. Ukoliko odluči da odbije sporazum, onda je to njihova volja za nastavak izolacije - ocenio je Tači.

On je ocenio takođe da "ukoliko Srbija odbije sporazum, Kosovo će nastaviti da gleda ka evropskoj perspektivi, a Beograd će ostati iza svojom krivicom".

- To se neće dozvoliti. Ukoliko Srbija odbije, Kosovo će nastaviti da gleda ka evropskoj perspektivi, a Beograd će ostati iza svojom krivicom, zbog neodgovornosti i logike mentaliteta iz prošlosti, koji je prouzrokovao ratove u Hrvatskoj, Bosni Hercegovini i Kosovu, kao i tešku krizu u Srbiji - rekao je Tači.

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pametnica

    15. april 2013 | 23:39

    mrš

  • Vitomir KM

    15. april 2013 | 23:29

    A ti pacove biraj izmedju rata i priznavanja srpskog suvereniteta na KiM. Prilicno nezgodna ponuda, zar ne?

  • Prizrenac

    16. april 2013 | 00:21

    E Srbijo sta si docekala, da ti se jedan od vodecih terorista smeje u lice ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA