Cvetković: U Srbiji se nije gladovalo ni u gore vreme

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Srbije nema spor sa MMF-om, ali će se prva revizija aranžmana realizovati tek nakon formiranja nove vlade

  • 0

Premijer Mirko Cvetković rekao je da uprkos odlaganju aranžmana sa MMF-om, spor sa ovom institucijom ne postoji, kao i da će se prva revizija aranžmana realizovati nakon formiranja nove vlade i rebalansa budžetaOn je  najavio i nove poteze za spasavanje srpskih kompanija, održavanje radnih mesta i pobedu vladajuće koalicije na izborima. Premijer nije želeo da komentariše prepucavanja da li Vlada ima većinu i hoće li pokrenuti pitanje smene ministra Srđana Srećkovića, koju traži SPO.

Šta je konačno dogovoreno sa predstavnicima MMF? Da li je došlo da razilaženja?

- Nemamo nikakav spor sa njima, kako se to u javnosti predstavlja. Postigli smo dogovor da se prva revizija aranžmana sa tom finansijskom institucijom realizuje nakon formiranja nove vlade i usvajanja rebalasa budžeta. Istovremeno, status aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom ostaje nepromenjen. Potvrđeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita i visinu javnog duga.

Hoće li referendum na severu KiM ugroziti evropski put Srbije?

- Od početka smo imali stav da je referendum potpuno nepotreban i da ne doprinosi stabilizaciji prilika na KiM. Šta više, može da bude štetan za Srbiju u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji.

 Zašto se rešavanje sudbine ”Jata” ne prepusti novoj vladi nego se sada lansira ideja da srpski privrednici uđu u državnu aviokompaniju?

- Pitanje ”Jata” na stolu je već deset godina. Bilo je više pokušaja da se kompanija privatizuje, angažovani su najbolji savetnici u Evropi i svetu i sve je bilo neuspešno. Moramo da formiramo novi model za ”Jat” ili da ga prepustimo sudbini. Procenili smo da je bolje da budemo proaktivni kad je u pitanju naša aviokompanija bez obzira na to što ulazimo u izbore.

 Jeste li počeli da pregovarate sa privrednicima? Deluje da je na delu javna licitacija ko će koliko novca da uloži?

- Vlada neće nikoga terati da uđe u posao, ali ne želimo nikoga ni da sprečimo. Suština je da sve uradimo na transparentan način. Jedan od modela je da se formira preduzeće koje bi bilo praktično bez kapitala i onda bi se raspisao javni poziv za njegovu dokapitalizaciju. Ko god želi mogao bi da učestvuje. Na taj način bi svi imali šansu da ulože i da tako postanu suvlasnici.

Može li pad dinara da utiče na investitore, kredite?

- Voleo bih da NBS odgovori na pitanje u vezi sa kursom. Ne postoji višak tražnje na tržištu da bi dinar dnevno padao i za više od procenta. Za ovakve situacije jedini je lek pravovremena i dovoljna intervencija NBS. NBS ne treba da dozvoli da dnevne promene kursa budu jedan ili dva odsto.

 Spekuliše se da proizvodnja u smederevskoj železari mora da stane. Zar nas je ”Ju-Es stil” ostavio bez sirovina kad je napustio zemlju?

- Bilo je sirovina za mesec dana, ali je tehnologija takva da moraju da stižu nove sirovine. Procenjeno je da te sirovine neće stići u martu, a kad se zaustavlja proizvodnja, to mora da se učini organizovano, kako bi prošlo bez velikih troškova. Nažalost, plovni put na Dunavu je blokiran i nisu dobre prognoze. Narudžbine sirovina su plaćene, ali imamo vremensku nepogodu. Spojilo se više nesrećnih okolnosti odjednom.

 Ima li šanse da se do kraja mandata ove Vlade nađe strateški partner za železeru?

- Aktivno tražimo partnere, trudimo se da taj, nimalo lak posao, završimo za vreme ovog mandata.

 Kakva je vaša poruka građanima koji sve više strahuju za svoj posao i egzistenciju?

- Poruka je da zajedno radimo na istom poslu - mukotrpnoj borbi protiv ekonomske krize. Ovo će postepeno da prođe i biće nam bolje. U Srbiji se nije gladovalo ni u mnogo teže vreme.

 Do sada ste vi ocenjivali ministre, a uskoro će građani da ocene Vladu? Po vašoj proceni, kako će vladajuća koalicija proći na izborima?

- Moja je procena da će ova vladajuća koalicija uspeti da formira i novu vladu. To bi bio kontinuitet ozbiljne državne politike.

 Hoćete da kažete da opozicija nema ozbiljnu politiku?

- Namere najveće opozicione stranke, koja pretenduje da dođe na vlast, meni nisu poznate. Mislio sam da se zalažu za evropske integracije pa sam video da nisu glasali ni za jedan evropski zakon. Nisu dovoljne reči da bismo se uverili u nečije namere, nego dela. A ima u opoziciji i ekstremnih stavova da je Evropa promašaj. Politika vladajuće koalicije je, uveren sam, za Srbiju najbolje strateško opredeljenje.

 Ima li Vlada procenu kolika će šteta biti od ovog nezapamćenog ledenog talasa koji je potpuno paralisao Srbiju?

- Nemamo još tu kalkulaciju, ali država sve čini da šteta bude što manja. Najvažnije je da se zaštite životi ljudi.

 Ko će snositi troškove zbog odluke da se socijalno najugroženiji oslobode plaćanja februarskog računa za struju?

- Ili EPS ili će to da se prelije na poreske obveznike. Trošak, svakako, neće biti veliki.

(Telegraf.rs/ izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA