KOSTREŠ: Ne može Deklaracija bez rečenice

- Bez rečenice za koju je Bojan Pajtić rekao da može da se izbaci iz Deklaracije, LSV neće glasati za ovaj dokument u Skupštini Vojvodine - kaže zamenik predsednika LSV

  • 4

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da bez rečenice za koju je Bojan Pajtić rekao da može da se izbaci iz Deklaracije LSV neće glasati za taj dokument u Skupštini Vojvodine.

- Ako se ona izbaci, Deklaracija se onda svodi na to da Vojvodina ima problem što ne može da bira tri direktora. Nije problem u tome, da li će Vlada u Beogradu ili Novom Sadu imenovati direktora nacionalnog parka Fruška Gora… ne svodi se na to ko koga imenuje - kaže Kostreš.

On navodi da je Autonomija Vojvođana "pravo da se preuzme odgovornost na jednom delu teritorije, to je pravo koje je stečeno".

- Šta je loše što su oni svojom voljom u Srbiji. Niko ne spori da želimo da budemo građani Srbije... Mi smo samo za drugačiju Srbiju - kaže Kostreš.

Govoreći o izjavi predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da će biti izbačena sporna rečenica iz Deklaracije u kojoj se kaže da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije, Kostreš kaže da je baš ta rečenica za njih ključna.

- Mi bez te rečenice nećemo glasati za tu deklaraciju. Autonomiju Vojvodine svodimo na to ko imenuje direktora - kaže Kosteš, i dodaje da je LSV najpre najavila podršku Deklaracije, ali pre nego što je Pajtić rekao da je spreman da se odrekne te rečenice.

Kostreš navodi da odnosi sa DS nisu trenutno dobri, pre svega zato što LSV ne zna koji je njihov stav u vezi s autonomijom Vojvodine. On navodi da sa demokratama nisu "načisto" da li se oni zalažu za nivo autonomije koji je bliži njihovoj ideji ili ideji SNS. Kostreš dodaje da se po tom pitanju LSV nije saglasna sa SNS.

- Nije problem sa Vojvodinom nastao 2012, nego 2006, kada je Vojvodina u potpunosti svedena na pokrajinu koja raspolaže prenesenim nadležnostima, a one zavise od zakona koji se u Beogradu donesu. To je suština cele priče - kaže Kostreš. On je dodao da se LSV od 2006. do danas bori protiv tog ustava.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Republika Vojvodina

    16. april 2013 | 17:04

    Samo napred! Ko j... Bgd!

  • Marina Marković

    16. april 2013 | 14:54

    Idi ti lepo u Madjarsku sa tom recenicom i vodi DS i sve one kojima se ne svidja Vojvodina u sklopu Srbije...

  • hercegov grad

    16. april 2013 | 14:50

    eto javno ova kreatura kaze zelimo drzavu Vojvodinu i niko ga ne dira,a drugi,obicni ljudi zatvaraji se za mnogo manje stvari od izdaje i rasparcavanja drzave.Pa pogledajte svi prestavnoci iz Vojvodine demokracke stranke misle isto kao i ovaj otpad koji pripada Canku,poznatom autonomasu.Da li stvarno mislite da Comicka misli drugacije od Kostresa?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA