Ipak bez dogovora u Briselu (FOTO) (VIDEO)

Pregovori su više puta prekidani, a tokom sastanka je bilo i verbalnog sukoba između potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija.Obe strane se međusobno optužuju za "miniranje" dogovora

  • 29

Razgovori između delegacija Beograda i Prištine završeni su večeras u Briselu. Pregovori su više puta prekidani, a tokom sastanka je bilo i verbalnog sukoba između potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija. Obe strane se međusobno optužuju za "miniranje" dogovora.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je nakon razgovora da je napravljen pomak u razgovorima, ali da je konačan sporazum odbijen zbog Hašima Tačija.

- Priština opstruira dogovor. Prihvatili smo sve predloge Ketrin Ešton, ali Tači želi da ubaci izmene. Nije istina da Beograd ne prihvata dogovor - izjavio je Dačić.

Premijer Dačić je rekao da je se ozbiljno pristupa ovom pitanju i da delegacija Beograda ne traži nemoguće, predloženo je prihvatljivo za obe strane i spremni smo da nastavimo dijalog i napomenuo da je Beogradska delegacija već napravila velike, teške i bolne ustupke.

- Očigledno je da Priština nije spremna da ide do kraja i opstruiše razgovore, pa čak i preti da pitanje severa može rešiti nekim drugim metodama, očekujući našu nervozu i protivljenje. Naravno, važno je zadržati razum i u narednim danima pokušati da dođemo do rešenja - kazao je Dačić.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić se složio sa premijerom i naveo da je Tači glavni krivac za neuspeh pregovora.

- Nastavak dijaloga moguć, ali da termin nije zakazan - rekao je on.

Đurić je potvrdio da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem. Savetnik predsednika je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne "logikom terorista".

Na drugoj strani, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je po završetku pregovora, da Kosovo u potpunosti i bez ostatka prihvata predlog, koji je iznela visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, kao i da Srbija taj predlog u ovom trenutku nije prihvatila.

Kako javlja RTS, Tači je izrazio nadu da će sporazum prihvatiti i Beograd u narednim danima i naglasio da je važno da se do sporazuma dođe do 22. aprila.

- Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije -  rekao je savetnik predsednika Marko Đurić i dodao da će državni vrh odluku o ponuđenom doneti do kraja vikenda.

Pre poslednjeg kruga razgovora Tači je rekao da Priština traži da se sporazumom prihvati jedinstven policijski i sudski sistem Kosova na celoj njegovoj teritoriji i da sva rešenja moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema njegovim rečima, srpska strana je prihvatila da razmotri razne mogućnosti oko toga, a Priština je, kako je rekao, spremna da razgovara o mogućnostima za postizanje sporazuma.

Tači je rekao da će sve vezano za sporazum biti usaglašeno sa evropskim standardima i da će se razgovarati o rokovima i načinima primene dogovorenog, u cilju dobrosusedskih odnosa.

Upitan da li to znači da bi komandni lanac za policiju morao da ide od Prištine, uključuju sever Kosova, Tači je naveo da jedinstven kosovski policijski i sudski sistem mora postojati na celoj teritoriji.

- Dobili smo mnogo povoljniju ponudu, posebno po pitanju policije - rekao savetnik predsednika Marko Đurić dodajuči da će državni vrh doneti odluku o ponudi do kraja vikenda. On je ovo izjavio nakon pauze u razgovoru.

Kako Telegraf saznaje, tekst sporazuma ima 15 tačaka, ali tekst pre nego što će biti potpisan sa naše strane, treba da prođe  raspravu u Skupštini Srbije.

Prema našim saznanjima, NATO će biti garant bezbednosti za stanovnike južne pokrajine, a u sporazumu je predviđeno da Srbi dobiju policiju na severu Kosova i Metohije, 4 opštine, kao i Apelacioni  sud.

Današnji sastanak je obeležio prekid koji je inicirao kosovski premijer Hašim Tači nezadovoljan predlogom Ketrin Ešton.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu odvija se pod budnim okom visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Eštin, a prema najnovijim saznanjima, srpski tim u Briselu dobio je drugačiju, povoljniju ponudu, dok je kosovski premijer nezadovoljan time prekinuo trilateralni sastanak.

Kao što je Telegraf već pisao na stolu pred Srbijom naćiće se bolja i povoljnija ponuda Brisela u kojoj se za sever Kosova nudi da Srbi budu regionalni komandiri i lokalni komandiri policije.

Nova ponuda podrazumeva da bi prema proceduri zajednica opština predlagala kandidate za policijske komandire na severu KiM, predsednici opština bi potisivali taj predlog, a Priština bi morala da prihvati jednog od tri kandidata.

Trilateralni sastanak do prekida se vodio, nakon odvojenih sastanaka Ketrin Ešton sa delegacijama Beograda i Prištine, i posle konsultacije timova pred zajednički, trojni sastanak.

Kako saznaje Telegraf Eštonova se u međuvremenu još jednom sastala sa Vučićem i Dačićem odvojeno od svih, a nakon toga i sa premijerom Kosova.

Tačno u 10 časova počela je nova runda pregovora Beograda i Prištine, tako što je premijer Kosova ušao u salu na odvojene razgovore s Eštonovom.

Kao što je i najavljeno, odmah nakon sastanka s kosovskim premijerom baronesa se sastala i s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Tači je izjavio da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

- Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zemlje i njihovih naroda - rekao je Tači novinarima uoči runde dijaloga u Briselu.

On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

- Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru - rekao je Tači.

U delegaciji Beograda, pored premijera Dačića, su potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ketrin Ešton potvrdila je u pisanoj izjavi da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hašima Tačija, na novi sastanak u Briselu.

"Pozvala sam ih da dođu, budu konstruktivni, spremni da razmotre različite opcije i postignu kompromis", navodi se u saopštenju.

Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.

Razgovor u Briselu trebalo bi da se odvija po ustaljenoj formi - najpre bilateralni susreti sa visokom predstavnicom EU, a zatim i zajednički sastanak Dačića, Tačija i Eštonove.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor.

VULIN: SRBIJA NIJE POGREŠILA ŠTO JE ODBACILA PREDLOG U PROŠLOJ RUNDI!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je nakon sastanka srpske delegacije sa baronesom Ešton da postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi.

- Naš tim nije pogrešio što je odbacio predlog u prošloj rundi razgovora, jer sada postoje izgledi da argumenti srpske strane budu uvaženi - rekao je Vulin.

(D. Z. / RTS / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. april 2013 | 10:53

    SRBi nemojte izdati danas SRBski narod i SRBsku zemlju.Ako izdate mozda vam narod nece suditi,ali znajte da Gospod hoce.Budite danas SRBi Sv.Cara Lazara...

  • Vitomir KM

    17. april 2013 | 11:47

    Bez obzira na ishode razgovora, mi ne prihvatamo kosovske institucije, jer Kosovo je Srbija i tako ce i ostati.

  • сердар јоле

    17. april 2013 | 11:59

    Što je vi oslovljavate kao baronesa, a što Šiptarskog vođu kao premijera Kosova (Kosovo i Metohija)? Molio bih Vas da mi objavite svaki komentar koji napišem! Nemojte pravit filter na moje komentare, imate vi raznih "dobrodušnika" Srbije, pa malo na njih obratite pažnju ko su u stvari i odakle pišu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA