SPO: Vratiti Karađorđevićima predmete iz Titovog sefa!

Reč je o odlikovanjima, nakitu i predmetima od zlata, a potrebno je ispitati poreklo ostale imovine pronađene u sefu, naročito zlato u polugama i prahu

  • 9

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove zahteva od državnih organa da predmete nađene u Titovom sefu, koji je Državna komisija otvorila prošle nedelje, a za koje se utvrdi da su pripadali porodici Karađorđević, vrati kraljevskom domu.

- Tu pre svega mislimo na odlikovanja članova slavne srpske kraljevske porodice, kao i na nakit i predmete od zlata. Što se tiče ostale imovine, a posebno zlata u polugama i prahu kojeg ima oko 30 kilograma, kao i 2.633 komada zlatnika, potrebno je najpre utvrditi njegovo poreklo. SPO je uveren, s obzirom na lik i delo pokojnog nikada legalno izabranog predsednika Jugoslavije, da je reč o imovini koja ne pripada porodici Broz i koja nikako ne može da bude predmet predstojeće ostavinske rasprave - stoji u saopštenju, i dodaje se:

- Nadamo se da je otkrićem sadržaja tzv. „Titovog sefa“ konačno pao mit i u onom delu našeg naroda koji je nekadašnjeg austrougarskog kaplara i direktnog krivca za smrt i otimanje imovine stotina hiljada političkih neistomišljenika doživljavao kao heroja - zaključuju u vojvođanskom SPO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Simonovic

    17. april 2013 | 12:40

    Odlična inicijativa SPO-a. Komunisti, žao mi je što se ruši vaš mit, no, vreme je da odrastete!

  • Саша Митровић

    17. april 2013 | 16:23

    Црвени баш ми вас је жао. Истина о светском хохштаплеру излази на видело. Подржавам иницијативу Српског Покрета Обнове. Сву имовину вратити власницима...

  • D.M.

    17. april 2013 | 12:20

    Karadjordjevici su dosta toga odneli sa sobom, bezeci 1941 za London, pa nikad nisu vratili nazad. A sve je to narodno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA