LSV: Vraćena rečenica u Deklaraciju

Radi se o rečenici "Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije"

  • 6

U tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine biće vraćena rečenica za koju je ranije Bojan Kostreš rekao da je suština teksta.

Radi se o rečenici "Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije".

To su danas u Novom Sadu dogovorili zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

- Time je predloženi tekst Deklaracije ponovo prihvatljiv za LSV - navodi u saopštenju ta stranka, koja je ranije saopštila da tekst Deklaracije bez te rečenice za nju nije prihvatljiv.

Izostavljanje te rečenice iz predloga teksta Deklaracije prvo je najavio Pajtić, da bi zatim Kostreš saopštio da to za LSV nije prihvatljivo.

Pajtić je izjavio 14. aprila da će iz predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine izbaciti spornu rečenicu u kojoj se navodi da je "Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije".

- Ta rečenica može odmah da bude izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna - rekao je Pajtić, dodajući da su se građani Vojvodine odlučili 1918. godine da budu deo Srbije.

Kostreš je izjavio juče da je za LSV ta rečenica ključna u Deklaraciji i da bez nje neće glasati za ovaj dokument.

- Ako se ona izbaci, Deklaracija se svodi na to da Vojvodina ima problem što ne može da bira tri direktora. Nije problem u tome da li će Vlada u Beogradu ili Novom Sadu imenovati direktora Nacionalnog parka Fruška gora, mada je i to bitno, svodi se na to ko koga imenuje - kazao je Kostreš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • шумадинац

    17. april 2013 | 18:13

    Нису грађани Војводине изабрали да буду део Србије него су Срби својим животима ослободили Воводину од Аустроугарске чизме

  • jovan

    17. april 2013 | 21:35

    Koliko je ta lsv dobila % na izborima toliko treba da se pita u vojvodini!

  • anti antifa

    17. april 2013 | 22:53

    Vojvodina je izmipljena 1945. 1918 su se Srem,Bačka,Baranja i Banat priključili Srbiji odlukom velike narodne skupštine uNovom Sadhu.Hrvatska,Slavonija,Dalmacija,Bosna,Hercegovina i Slovenija su ušle u sastav Države Slovenaca,Hrvata i Srba koja se kasnija spojila sa Srbijom koja je obuhvatala:Staru Srbiju tj.Kosovo,Vardarsku Makedoniju,Ras,Šumadiju,Banat,Srem,Bačku,Baranju,Crnu Goru koja je u svom sastavu imala Metohiju i Peć.Znači,nikakva "Vojvodina" nije postijola dok je razbijači srbstva-komunisti,nisu perfidno smislili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA