KESIĆ: SAD da pritisnu Tačija ako žele dogovor

Vašingtonski analitičar je ocenio da je Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma u Briselu

  • 2

Ako Sjedinjene Američke Države žele da Beograd i Priština postignu dogovor u briselskim pregovorima, treba da "pritisnu" kosovskog premijera Hašima Tačija da potpiše sporazum, ocenio je vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

On je istakao da je sada Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma.

- Vlasti u Beogradu su pokazale entuzijazam za dogovor, dok Priština traži više nego što bi Evropska unija sada htela da im da u razgovorima sa Beogradom - smatra Kesić.

Prema njegovim rečima, sada je suštinsko pitanje da li će Amerika da pritisne Tačija, pošto ona ima najveći uticaj, do te mere da on mora da popusti i da bude zadovoljan i sa ovim napretkom.

- Veliko je pitanje da li će se to dogoditi, jer Tači nije u jakoj poziciji u Prištini, nije se formirala Vlada jedinstva sa (Ramušem) Haradinajem, i on ima suženiji prostor za dogovor od političara u Beogradu gde postoji širi konsenzus - naveo je Kesić.

On kaže da su do sada Amerikanci i EU uvažavali tu činjenicu i da su mnogo više pritiskali Beograd, ali da, ako žele da se postigne sporazum, sada moraju da pritisnu Prištinu.

- Nisam siguran da imaju političku volju da to urade - zaključio je Kesić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nijazi Kuqi

    19. april 2013 | 10:21

    Republika Srbija je sama trazila ovaj i ovakav "dijalog" sa Republikom Kosova i postavila je neke svoje nacelne uslove koji su prihvaceni od EU, po kojima se "dijalog" vodi izmedju Beograda i pristine, ali je i pored toga uvek tvdila da "pregovara" sa EU, zapravo sa Estonovom a da Hashim Thaqi samo prisustvuje kao posmatrac. A upravo je Hashim Thaqi sve vreme je javno potvrdio da Estonova izvrsno vodi "dijalog" i da su sve odredbe predlozenog sporazuma za njega potpuno prihvatljive. Zato ne vidim razlog zasto bi SAD ili EU vrsile pritisak na Hashima Thaqia da prihvati nesto sto je on prihvatio i to javno saopstava i ponavlja i danas.

  • vlada

    19. april 2013 | 09:58

    Sta da pritisnu Tacija kad mu oni pricaju da li da popusta ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA