DAČIĆ: Eštonova mi je obećala datum

- Pitao sam visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton da li će Srbija dobiti datum. Odgovor je bio potvrdan. Eštonova je rekla: "Datum se podrazumeva" - rekao je Dačić

  • 8

Premijer Srbije Ivica Dačić dobio je uveravanja da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

- Pitao sam visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton da li će Srbija dobiti datum. Odgovor je bio potvrdan. Eštonova je rekla: "Datum se podrazumeva" -  rekao je Dačić za dnevni list "Blic".

Premijer je, međutim, rekao da datum nije nagrada za postignuti sporazum Beograda i Prištine u Briselu.

- Nijednog trenutka niko od nas nije pristao na uslove koji nisu dovoljna garancija. I kada smo odbijali sporazum, nije nam datum bio primaran, niti sada kada je parafiran, ali kada sadrži ono što je srpska strana tražila - rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da postizanjem sporazuma sa Prištinom Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

- Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari. Prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije. Prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu - rekao je on.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u petak su tokom desete runde pregovora u Briselu parafirali sporazum od 15 tačaka.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton navela je u izveštaju, koji će podneti ministrima EU, da Evropska komisija pozitivno ocenjuje napore Srbije za dostizanje evropskih standarda.

Uz pozitivan izveštaj o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, koji se očekuje nakon sklapanja sporazuma, načelno povoljna ocena o unutrašnjim reformama praktično ne ostavlja drugu mogućnost Ministarskom savetu nego da zaključi da Srbija u junu treba da dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HDLSKL

    21. april 2013 | 04:37

    Srbija skida gaće pred Albancima za datum. Datum, ha ha ha, datum.

  • pera kojot

    21. april 2013 | 08:17

    Sta vam znaci datum? Nista. Do tad ce se EU da raspadne. Izdaja!

  • Dejan

    21. april 2013 | 02:23

    Pa jel sam te lepo pitao jel cu jos dugo da budem mladji referent..I sta si mi rekao...Neces panticu neces...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA