Ministri EU sutra o datumu, odluka već u podne

U preporuku o dodeljivanju datuma mogla bi biti umetnuta i klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da u celosti primeni briselski dogovor

  • 4

Savet ministara Evropske unije raspravljaće sutra u Luksemburgu o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Ministri će na početku dvodnevnog zasedanja saslušati izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton vezano za dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine, koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Eštonova bi izveštaj trebalo da podnese oko 9 sati.

Ministri će nakon toga raspravljati o tome da li je Srbija ispunila uslove koje je Savet propisao u decembru prošle godine i nakon toga odlučiti da li da preporuče da se na samitu u Briselu ovog juna Srbiji odredi datum.

Ti uslovi zahtevaju uspostavljanje "vidljivog i trajnog napretka" u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

Na osnovu onoga što Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora i uvida u izveštaj visoke predstavnice, praktično nema sumnje da će odluka Saveta biti pozitivna, a biće javno saopštena već oko podne.

KLAUZULA O PRIMENI BRISELSKOG SPORAZUMA

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i Vlada članica EU, koji će se 28. juna okupiti na samitu u Briselu.

- Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore - rekao je Tanjugu visoki diplomatski izvor jedne od članica EU.

Prema njegovim rečima, "ono što donekle brine je primena sporazuma", zbog čega će u preporuku biti ugrađena klauzula da Srbija do juna treba da dokaže da je spremna da u celosti primeni briselski dogovor.

On je naveo da Savet vidi dva moguća problema u sprovođenju sporazuma, od kojih je prvi otpor lidera Srba sa severa Kosova, koji su poručili da ne privataju briselski papir.

- Moramo da vidimo da li će i kako Beograd ovo rešiti - rekao je Tanjugov izvor.

Osim toga, istakao je on, u Briselu još čekaju da predsednik Tomislav Nikolić saopšti da li podržava sporazum.

NEMAČKA I HOLANDIJA: BEOGRAD DA SE JASNO IZJASNI O SREBRENICI

Prema njegovim rečima, neke zemlje članice, među kojima su Nemačka i Holandija, nameravaju da na sastanku Saveta zatraže da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih, a naročito prema genocidu u Srebrenici.

On je, međutim, istakao da je ubeđen da takav zahtev, ukoliko bude prihvaćen od ostalih, neće biti postavljen u ultimativnoj formi, to jest kao novi uslov.

S druge strane, isti izvor je podsetio da će pregovori, kada jednom počnu, biti dugi i teški, jer su uslovi koje Savet postavlja pred nove članice svaki put sve oštriji.

EŠTON: MEDIJI SKLONI AUTOCENZURI

U izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se takođe i da su mediji u Srbiji nedovoljno analitični, neobjektivni i podložni autocenzuri.

- Uopšteno govoreći, treba primetiti da su medijski izveštaji nedovoljno analitični i neizbalansirani, a autocenzura je široko rasprostranjena - piše u izveštaju koji će Eštonova pročitati u ponedeljak.

U izveštaju se pohvaljuju nedavne izmene Krivičnog zakona, kojima se dekriminalizuje kleveta, što se ocenjuje kao "značajan napredak", a kao dodatan korak ocenjeno je formiranje komisije koja treba da istraži slučajeve atentata na novinare.

Ovo je prvi izveštaj EK do sada u kojem su se na udaru kritike našli novinari, dok su vlasti pohvaljene za širenje slobode medija.

Ministri će sutra odlučivati i o otpočinjanju pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a očekuje se da će i ta odluka biti pozitivna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lipa

    21. april 2013 | 14:38

    bravo za komentar Strepto

  • стрептомицин

    21. april 2013 | 13:57

    Наивни Срби, да ли вам је јасно да до сада ни једна земља није доживела овакву тортуру за почетак преговора, а о чланству да и не говоримо. Да ли вам је јасно да Србија неће ући у ЕУ чак иако испуни све уцене? Да ли вам је јасно да је унија затворила врата за нове чланице? Да ли знате да ЕУ не цветају руже и да је све већи број гласова у више земаља за излазак из исте? Знате ли да је огромна криза у ЕУ? Тамо паре не падају с неба. Наивни Срби, нико вам неће дати динара на поклон. Унија много више узима од чланица него што даје! Схватите Срби.

  • crnogorac

    21. april 2013 | 15:35

    hrvati su cekali 10 godina da udju u EU od pocinjanja pregovora tako i mi Crnogorci cemo cekati jos 8 godina ako ne i vise a dobili smo pregovore prije 2 dvije godine a vi cete tek za 15 godina mozda tek uci tako da ne vidim koji ce vam EU,ljudi nisu informisani no misle da ce se uci za 2 godine u EU i jos je naglaseno iz Njemacke da nece se primati nove clanice posle Hrvatske no ce biti pauza pa onda tek ce primiti Crnu Goru pa posle nekolike godine bice na redu Srbija eto malo informacija o ulasku u EU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA