URS POSTAO PARTIJA: Podrška dogovoru Beograda i Prištine

Funkcioneri Ujedinjenih regiona Srbije kažu da je ono što je prafirano u Briselu maksimum koji je Beograd mogao da izdejstvuje u ovom trenutku

  • 2

Predstavnici stranaka koje čine Ujedinjene regione Srbije (URS) održali su danas u Kragujevcu osnivačku skupštinu nakon koje je ova koalicija prerasla u jedinstvenu političku partiju.

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije i funcioner URS Suzana Grubješić najavila je danas da će ministri i poslanici te koalicije u Vladi i parlamentu podržati usaglašeni predlog dogovora Beograda i Prištine.

Grubješićeva je na osnivačkoj skupštini URS, na kojoj ta koalicija prerasta u jedinstvenu partiju, objasnila da su se pregovori u Briselu odvijali u nepovoljnoj atmosferi, jer je Srbija na njih otišla bez ijednog strateškog saveznika, ali je u datim okolnostima učinjen maksimum.

- Imperativ je bio da se zaštite prava Srba na KiM, da im se obezbedi bolja budućnost, bezbednost i sigurnost i u tome je naš pregovarački tim uspeo - rekla je Grubješićeva, poručivši da Vlada i parlament mogu da donesu samo jednu ispravnu odluku, a to je da podrže predlog sporazuma.

- Srbija dobija istorijsku šansu da počne da se menja, da se transformiše i modernizuje, i tu šansu ne može da ispusti. Dobijamo šansu da se nađemo na mestima na kojima se odlučuje, ali neće nas Evropa spasiti od nas samih i naših višedecenijskih bolesti poput nerazvijenosti, primitivizma, nejednakosti i korupcije - zaključila je Grubješićeva.

DINKIĆ: PROPUSTILI SMO BOLJE PRILIKE

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su prilike za bolji sporazum s Prištinom propuštene pre deset ili 15 godina i da je ono što je prafirano u Briselu maksimum koji je Beograd mogao da izdejstvuje.

Dinkić je na osnivačkoj skupštini URS istakao da bi, da se sa sporazumom još čekalo, situacija za Beograd bila još gora.

- Bilo je važno da se napravi sporazum i u tom smislu treba da se okrenemo budućnosti i da ne zaboravimo ne samo Srbe sa severa Kosova nego i one južno od Ibra - rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, sporazum s Prištinom nije idealan, ali obezbeđuje trajan mir i stabilnost na KiM i u ovim okolnostima maksimalnu zaštitu prava Srba koji tamo žive.

- Kad neki kažu da je sporazum loš, pitam ih zašto se većina Albanaca buni protiv njega. Ako se većina Albaaca buni, onda je on dobar za Srbe - objasnio je Dinkić.

On je dodao da će ministri URS sutra na sednici Vlade podržati parafirani predlog sporazuma, a da će to učiniti i poslanici ukoliko se o njemu bude odlučivalo i u Skupštini Srbije.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije najavio je danas da će 19. maja biti održana i prva izborna skupština stranke.

KALANOVIĆ: MNOGO POSLOVA PRED SRBIJOM

Potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović izjavila je da je mnogo poslova pred našom zemljom i da tako počinje program te stranke, koji Srbiju vidi kao uređenu demokratsku, modernu i ekonomski razvijenu zemlju.

Kalanovićeva je navela da je mnogo problema koji muče Srbiju i da u njenom rešavanju G17 nije mogao sam, a nije ni želeo, zbog čega je s partnerima, regionalnim i lokalnim strankama, ali i strankama koje podržavaju nacionalne manjine odlučio da pravi drugačiju Srbiju, koja u osnovi ima borbu za svaki njen deo i jednake šanse za sve.

- U URS želimo Srbiju sa regionima, regione sa institucijama, pravima, sa korišćenjem svojih potencijala i novca i da svi zajedno jačamo Srbiju - rekla je ministarka.

Ona je naglasila da URS želi Srbiju regiona koji neće primati razvojnu pomoć, već će se razvijati svojim potencijalima.

- Slažem se sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem da ovaj dan predstavlja ozbiljnu prekretnicu na političkoj sceni Srbije - rekla je Kalanovićeva, i dodala da u prethodnom periodu nije bilo prilika da se čuje o ujedinjavanju stranaka, jer su se, kako je rekla, one cepale, delile i svađale.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    21. april 2013 | 15:47

    А који се то шиптари буне?! Пар крвожедних који решење виде у протеривању и масакрирању Срба. Према томе и даље обмањујете овај напаћени и наивни народ.

  • русија

    21. april 2013 | 15:12

    велеиздајници

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA